Zdravlje

Direktno.rs

24. 03. 2022. 18:22 0

Odlučio da ne jede šećer mesec dana i sve snimao (VIDEO)

Momak se na mesec dana odrekao šećera, a video koji je snimao za to vreme dokaz je koliko je šećer adiktivna namirnica.

Pošto je primetio da se njegov unos slatkog značajno povećao, jutjuber Kem Džouns odlučio je da se odrekne sve hrane s dodatkom šećera na 30 dana da vidi kako će to uticati na njegovo zdravlje. Prvog dana izazova otišao je u prodavnicu i odmah shvatio da će to biti teže nego što je mislio.

"Brzo sam shvatio koliko je šećera u stvarima koje inače kupujem. Dodatog šećera ima čak i u stvarima za koje sam pretpostavio da su zdrave, a što više gledam etikete, to manje proizvoda dodajem u svoju korpu", objasnio je.

Kem je ubrzo upoznao i rane nuspojave odricanja od šećera. Počeo je da oseća intenzivnu žudnju, pad nivoa energije, smanjenu fokusiranost i glavobolje. Veruje da su to posledice nedostatka dopamina u njegovom mozgu koji dobija kada jede šećer.

"Pozitivno je što bi simptomi odvikavanja trebalo da traju samo nekoliko nedelja, pa se nadam da će najteži deo uskoro biti iza mene", rekao je.

Kem je počeo da priprema čips od kelja i krompiriće od batata i snabdeo se voćem. U poslednje dve nedelje izazova počeo je da oseća neke pozitivne efekte.

"Uopšteno imam osećaj da se hranim zdravije i da sam strateški usmeren prema svojim obrocima kako bih ostao sit i otklonio potrebu. Takođe, počinjem da primećujem da imam više energije. Uspeo sam da odradim nekoliko treninga bez osećaja iscrpljenosti kasnije tokom dana", nastavlja.

Ali priznaje da mu restriktivna dijeta oduzima puno zabave i otežava spontanost.

"Mislim da nije korisno šećer tretirati isklučivo kao lošu stvar, ali je važno kontrolisati koliko ga konzumirate. Osećam da sam u poslednjih 30 dana vratio deo kontrole i naučio da koristim intuiciju kako bih mogao da budem pametniji u pogledu svojih prehrambenih navika u budućnosti“, zaključio je Kem.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati