Zdravlje

[ Izvor: Mediji ]

18. 03. 2022. 10:50 0

Rak krvi je najteže otkriti: Prvi simptomi

Redovan odlazak na kontrolu je ključ dobrog zdravlja, naročito jer ovaj oblik tumora može da se razvije, a da pacijent potpuno zanemari simptome ili ih pripiše nekom bezazlenijem stanju... Redovne kontrole krvi će vam dati pravi uvid u zdravstveno stanje.

Rak krvi ili leukemija prema statistici češće pogađa muškarce i ljude starije od 50 godina, a zbog "običnih" simptoma neko može da je ima godinama ili čak decenijama a da to i ne zna. Jedna vrednost tokom analize krvne slike ukazaće na veliki problem.

"Neka vrednost kada treba obratiti pažnju da ti ukupni limfociti budu preko 5.000. Znači, ne leukociti nego limfociti, odnosno ako su ukupni leukociti preko 15.000, to je neki signal kada treba odreagovati", napominje dr Katarina Marković, specijalista interne medicine KBC "Zvezdara".

Ovo su simptomi leukemije koji se najranije javljaju:

Gubitak telesne težine
Pojačano noćno znojenje
Povišena temperatura
Uvećane limfne žlezde
Osećaj napetosti s leve strane

"Uvećane limfne žlezde, to naši pacijenti kažu pojavile su mi se kvrge na vratu, u preponama, u pazusima. To su tipična mesta. I ono što često osećaju je osećaj punoće pod levim rebarnim lukom, što je u stvari posledica uvećane slezine. Pored toga, ono što pacijente često dovodi kod doktora su česte infekcije. Pacijenti koji malo-malo, pa imaju upalu pluća ili već neke slične infekcije", dodaje doktorka Marković.

Ne zahtevaju svi pacijenti sa sporonapredujućom leukemijom lečenje. Trećina pacijenata mora odmah da se leči, trećina će ići na redovne kontrole gde će biti utvrđeno da li im je lečenje potrebno, a trećina pacijenata nikada neće biti kandidati za terapiju, naglašava dr Darko Antić, direktor Klinike za hematologiju Kliničkog centra Srbije. Postoji više vrsta lečenja, citostatici, imunoterapija, a pacijenti mogu da budu uključeni i u kliničke studije.

Ko je pod terapijom, važno je da se konsultuje o ishrani i fizičkoj aktivnosti, kažu stručnjaci. I svakako, voditi računa o svom imunitetu, koji je zbog bolesti već narušen.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati