Zdravlje
10. 03. 2022. 12:26 0
Preporuke lekara: Namirnice dobre za srce
Koje su namirnice najbolje za zdravlje srca? To je teško pitanje, tako barem tvrdi kardiolog dr med. Vilijams Dejvis. On smatra da su neretko namirnice koje su dobre za creva, dobre i za srce.
- Lekari treba da budu stručnjaci za nutricionizam i mikrobiome, zato što mikrobiomi u crevima igraju važnu ulogu u održavanju imunološkog sustava, a u to spada i zdravlje srca - rekao je dr Dejvis za mindbodygreen.
Po njegovom mišljenju, ove namirnice, od kojih vas neke mogu iznenaditi, pomažu u održavanju zdravlja srca.
Kardiolog koji hvali meso? To je zaista neobično. Obično se ishrana za srce temelji na namirnicama biljnog porekla, a to neretko znači i odbacivanje mesa kako bi se smanjio nivo holesterola u krvi i krvni pritisak. Čak je studija objavljena u časopisu Journal of the American Heart Association dokazala da oni koji se drže ishrane s biljnim namirnicama mogu poboljšati kardiovaskularno zdravlje za 16%.
Međutim, Dejvis smatra da je organski uzgojeno meso (životinja koje su pasle travu) važan deo uravnotežene ishrane za zdravo srce. Meso organa životinja (jetra, jezik, gušterača, bubrezi itd.) je bogato vitaminom B, gvožđem, cinkom, magnezijumom, selenom i vitaminima topivim u mastima (A, D, E i K).
Pasulj, sočivo, grašak, soja, leblebija treba da budu deo vašeg svakodnevnog jelovnika. Mahunarke su bogate vlaknima, a vlakna poboljšavaju zdravlje srce smanjenjem nivoa LDL (lošeg) kolesterola. Uz to, mikrobiomi u crevima obožavaju ishranu koja se zasniva na namirnicama biljnog porela.
Potrebna su dodatna istraživanja o unosu eteričnih ulja, ali mnoge kulture praktikuju korišćenje ulja i bilja za zdravlje. Zapravo, neka istraživanja pokazuju da unosom eteričnih ulja možemo smanjiti tegobe sa varenjem. Na primer, eterično ulje peperminta podstiče zdravlje creva, dok ulje gorke narandže poboljšava zdravlje želuca.
Međutim, nikako ih ne treba koristiti bez konsultacija sa lekarom ili nutricionistom jer treba biti vrlo oprezan.
Komentari 0
ostavi komentar