Zdravlje

28. 02. 2022. 09:04 0

Snimak mozga pred smrt pokazao poslednje misli

Prvi snimak umirućeg mozga otkrio je da bismo u poslednjim trenucima života mogli oživeti neke od naših omiljenih uspomena. Snimak je zabeležen slučajno nakon što je pacijent priključen na EEG dobio srčani udar i preminuo.

Naučnici su neočekivano zabeležili gašenje našeg najsloženijeg organa, pokazujući zapanjujući snimak smrti pacijenta koji je bio na lečenju od epilepsije i priključen na elektroencefalogram (EEG).

Tokom merenja moždane aktivnosti 87-godišnji muškarac je iznenada doživio srčani udar i preminuo. To je značilo da je 15 minuta pre njegove smrti zabeleženo na EEG-u.

U 30 sekundi je s obe strane uočeno povećanje vrlo specifičnih moždanih talasa. Ovi talasi, poznati kao gama oscilacije, povezani su sa stvarima poput sećanja, meditacije i sanjanja.

Iako bi trebalo uraditi još mnogo istraživanja, zabeleženi snimci znače da bismo pre smrti mogli videti neku vrstu filmske trake naših najboljih uspomena. Delovi mozga koji su aktivirani u ovoj studiji takođe sugerišu da bismo mogli ući u mirno stanje nalik snu ili meditaciji.

- Kroz generisanje oscilacija uključenih u vraćanje pamćenja, mozak možda 'prikazuje' poslednje prisećanje važnih životnih događaja neposredno pre naše smrti, slično onima koji su prijavljeni u iskustvima bliske smrti, tvrdi jedan od naučnika i dodaje da ovi nalazi dovode u pitanje naše razumevanje kada se tačno život završava. Međutim, ovo je samo jedna studija slučaja s mozgom koji je već bio oštećen epilepsijom

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati