Zdravlje

[ Izvor: Elle Russia/Sity ]

23. 02. 2022. 09:10 0

Šest namirnica za blistav ten

Svi znamo stari aksiom lepota počinje iznutra, a u slučaju kože to je stoprocentno tačno. Ono što jedemo ima ogroman uticaj na to kako izgledamo. Izbalansirana ishrana puna zdravih masti, antioksidanasa, vitamina C, kolagena i aminokiselina eliminiše potrebu za hajlajterom. Otkrivamo vam šest super namirnica bogatih hranjivim sastojcima koje će izbrisati umor, natečenost i bore s vašeg lica.

Avokado

Verovatno samo pustinjaci nisu čuli za korisna svojstva avokada. Obilje poli- i mononezasićenih masnih kiselina, kao što je omega-9, održava kožu gipkom i blistavom, pomaže u regeneraciji oštećenih ćelija kože te smanjuje crvenilo i iritaciju. Omega-9, posebno, održava hidriranim gornji sloj kože, a to se, pak, primećuje u blistavom izgledu. Avokado je, takođe, bogat antioksidativnim karotenoidima, koji zadržavaju vodu u koži dok se bore protiv slobodnih radikala, glavnih krivaca za starenje.

Losos

Masna riba, a posebno losos puna je omega-3, još jedne dobre masti koja čini čuda za našu kožu. Višestruko nezasićene masne kiseline štite kožu od oštećenja od sunca, pomažu u obnavljanju već oštećene kože i održavaju ćelijske membrane zdravim i hidriranim uklanjajući toksine.

Borovnice

Antioksidansi neutralizuju slobodne radikale, a najlakši način da ih dobijete je dodavanjem borovnica u ishranu. Ovo bobičasto voće bogato je i vitaminom A, koji pomaže u normalizaciji nivoa masnoća u koži i vrlo je koristan za prirodno čišćenje kože, posebno kože sklone aknama.

Supa od kostiju

Ovo predjelo je skladište kolagena, minerala poput kalcijuma i magnezijuma, te aminokiselina. Kada se kosti krčkaju nekoliko sati, kolagen u njima pretvara se u želatin, koji, kada se unese, održava kožu čvrstom, glatkom i gipkom. Želatin u bujonu od kostiju takođe pomaže u smirivanju probavnog trakta, što može ukloniti upale – još jedan činilac starenja.

Limun

Limun je neverovatno dobar za kožu, ne samo zato što sadrži vitamin C, koji može da neutralizuje slobodne radikale i pomaže nam u proizvodnji kolagena i elastina, zaslužnog za mladolikost. Osim toga, minerali koje sadrži pomažu alkalizovanje krvi i ravnotežu pH u telu, koja je kod većine previše kisela zbog prekomerne upotrebe hrane kao što je kafa, alkohol i prerađevine. Kada pH tela izmakne kontroli, koža postaje preosetljiva, suva i sklona iritacijama, stoga je održavanje optimalne pH ravnoteže ključno.

Kurkuma

Kurkuma ima protivupalna svojstva. Kratkoročno se bori protiv natečenosti i umora kože, dugoročno protiv bora i starenja. Konzumiranje sušene ili sveže kurkume, takođe, ublažava ozbiljnije upalne probleme kože poput ekcema i rozacee.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati