Zdravlje

Direktno.rs

28. 11. 2021. 07:18 0

Jutarnja rutina koja jača imunitet i ulepšava kožu

Nemački naučnici otkrili su da ljudi koji se svakodnevno tuširaju po dva minuta hladnom vodom ređe obolevaju od prehlade od onih koji se tuširaju toplom vodom. To je posledica snažnijeg imuniteta kojeg imaju ljubitelji tuširanja hladnom vodom. Još su stari Rimljani koristili naizmenično tople i hladne kupke u svojim termama. Danas se u wellness centrima nakon korištenja saune preporučuju hladni bazen i ledena fontana, a postoje i posebne kabine i tuševi s različitim opcijama za rashlađivanje poput "ledene kiše", "hladne magle", "snega".

Jača imunitet

Istraživanje provedeno u Pragu proučavalo je efekat uranjanja u hladnu vodu na mlade sportiste. Oni su tokom šest sedmica triput sedmično uranjali u vodu temperature 14 stepeni. Nakon tog perioda, porastao im je broj dve vrste belih krvnih zrnaca - monocita i limfocita, zaduženih za uništavanje raznovrsnih patogena.

Pospešuje krvotok

Naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom odličan je način za poboljšavanje krvotoka, što je povoljno za celokupni kardiovaskularni sistem. Vene se stežu kad su izložene hladnoj vodi, što privremeno podiže pritisak i ubrzava protok krvi.

Reguliše temperaturu tela

Hladan tuš izaziva blagi stres koji navodi telo da povisi vlastitu temperaturu. Ova se pojava zove termogeneza, odnosno stvaranje toplote. Imate li hronično hladne ruke ili noge ili se previše znojiš, probajte terapiju hladnim tušem. Osim toga, unutrašnje zagrijavanje ubrzava metabolizam, što pospešuje sagorevanje kalorija i mršavljenje.

Produbljuje disanje

Prilikom hladnog tuširanja primetićete da dublje dišete. To je prirodna reakcija organizma na stres koji je izazvala hladnoća. Telu treba više kiseonika da bi proizvelo vlastitu toplotu. Zahvaljujući tome, hladan tuš širi pluća koliko i energičan trening. Povećani unos kiseonika znači i manju iscrpljenost tokom dana te veću izdržljivost u sportskim aktivnostima.

Ulepšava kožu i kosu

Dok vruća voda isušuje kožu i kosu, hladna doprinosi tome da izgledaju sjajnije i zdravije. Hladna voda takođe doprinosi detoksikaciji, tako što podstiče izlučivanje toksina i otpadnih materija iz tela.

Povećava energiju 

Hladan tuš okrepljuje i uliva energiju. Srce jače kuca, a bolja prokrvljenost lišava telo umora. Ako vam već i umivanje u hladnoj vodi pomaže da se razbudite i živnete, zamislite kakav tek učinak ima hladna voda koja se razliva po celom telu!

Jača duhovno blagostanje

Mnogi tvrde da im hladan tuš ublažava stres i poboljšava raspoloženje. Istraživanje na Univerzitetu Virginia Commonwealth u Ričmondu (SAD) pokazalo je da hladna voda podstiče proizvodnju noradrenalina, hemijske tvari koju luče neuroni i ima antidepresivna svojstva.

Mere opreza

Ne ulazite u hladnu vodu bez pripreme. Ko nije naviknut na vrlo niske temperature može imati i kobne posledice ulaskom u hladnu vodu jer šok od hladnoće izaziva nepravilan rad srca, posebno kod starijih ili bolesnih ljudi. Ako želite da probate tuširanje hladnom vodom, prilagodite telo tako da postepno rashlađujete vodu. Počnite se tuširati vodom uobičajene temperature, a onda je polako rashlađujte dokle možete podneti. Posebno je efikasno preći na hladnu vodu u toku druge polovine minute tuširanja.

Ponekad su najmanje očekivane stvari upravo one koje nam život čine lepšima! Promenite uspavanu jutarnju rutinu i dodajte šolji kafe novu razbuđujuću naviku - hladnim tuširanjem zakoračite u dan širom otvorenih očiju!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati