Zdravlje

Direktno.rs

29. 11. 2021. 06:59 0

4 namirnice ne stavljajte u mikrotalasnu, opasno je

Jedan od onih kućnih aparata koje sve veći broj ljudi koristi za brzo podgrevanje, a neki i za pripremu hrane je mikrotalasna rerna. To jeste najbrži način da na stolu imamo topao ručak, ali postoje namirnice koje nikako ne bi trebalo podgrevati u mikrotalasnoj, jer neke od njih tako pripremljene mogu da budu pretnja našem zdravlju.

Kuvana jaja

Grejanje kuvanih jaja u mikrotalasnoj pećnici nije dobra ideja, jer se u njima na taj način stvara velika količina pare koja nema kuda da se oslobodi. Rizikujete da jaja ekspolodiraju, u bukvalnom smislu te reči, čim ih izvadite iz pećnice.

Najbolje bi bilo da ih ne podgrevate uopšte, a ako baš morate, prvo ih oljuštite i isecite na manje komade.

Mesne prerađevine

Kobasice, salame i druge mesne prerađevine sadrže puno konzervansa kako bi što duže trajale. Ukoliko odlučite da podgrevate kobasice, dodaci u njima postaju štetniji za organizam, jer mogu da pokrenu oksidaciju holesterola.

Pirinač

Britanska agencija za hranu FSA upozorava da priprema pirinča u mikrotalasnoj može da dovede do trovanja hranom. Kako su objasnili, sirovi pirinač sadrži bakterije koje mogu da "prežive" brzo spremanje u mikrotalasnoj.

Kada bakteriju koja se nalazi u pirinču ohladite i ostavite na sobnoj temperaturi, ona se veoma brzo razmnožava, kažu iz britanske agencije za hranu.

Zato pirinač nikako ne bi trebalo pripremati na brzi način u mikrotalasnoj. Spremajte ga na klasičan način - na ringli ili u rerni šporeta.

Zeleno lisnato povrće

Blitvu, spanać i zelje nikada ne bi trebalo podgrevati u mikrotalasnoj.

Ove namirnice sadrže visoku koncentraciju nitrata koji nije štetan ako se normalno termički obrađuje, ali ako ga izložite mikrotalasnim zracima on postaje izrazito štetan po zdravlje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati