Zdravlje

Direktno.rs

03. 09. 2021. 09:10 0

Mitovi o hrani za jačanje imuniteta: Ne verujte!

Budući da je internet, posebno od početka Covid-19 pandemije, prepun dezinformacija o 'hrani za bolji imunitet', nekoliko zdravstvenih stručnjaka je otkrilo koji su najpopularniji mitovi o ishrani za jačanje imunološkog sistema koje bi trebalo ignorisati.

1. Udvostručavanje dodataka vitamina C pomaže imunološkom sistemu

C vitamin je važan nutrijent za optimalnu imunološku funkciju, kaže dr Ali Webster, direktor Međunarodnog vijeća za informacije o hrani. "Međutim, studije su pokazale da uzimanje velikih doza C vitamina u obliku dodataka ishrani ne pomaže u borbi protiv prehlade, virusa ili drugih bolesti."

Kod C vitamina nije nužno više - bolje, jer telo odjednom može da apsorbuje samo nekoliko stotina miligrama C vitamina iz dodataka, kaže Webster i preporučuje uzimanje 75 miligrama dnevno za odrasle žene i 90 miligrama dnevno za odrasle muškarce; sve iznad toga izlučuje se urinom.

2. Superhrana je lek za sve

Zdrava ishrana je ključna za održavanje zdravlja imunološkog sistema, ali ne postoji čarobna 'supernamirnica' koja će nas držati zdravima, kaže Webster. Prema njegovim rečima, konzumiranje raznolike hrane, s naglaskom na više voća i povrća, pruža organizmu većinu potrebnih vitamina i minerala koji imaju ključnu ulogu u zdravlju imunološkog sistema. To voće i povrće može biti u različitim oblicima: sveže, smrznuto, konzervirano ili u tegli, sve je jednako dobro.

3. Možete se zaraziti virusom dodirivanjem upakovane hrane

Nema dokaza da se dodirivanjem ambalaže prenose virusi, uključujući COVID-19, kaže dr. William Li. Ipak, zbog bezbednosti možete površinu pakovane hrane prebrisati maramicama s dezinfekcionim sredstvom, a nakon toga temeljno oprati ruke, pre nego što dirate hranu.4 Jedina hrana koja jača imunitet su agrumi

Agrumi poput limuna, narandži i grejpa, ukusni su i vredni izvori C vitamina, ai nikako nisu jedine namirnice koje mogu podržati zdravlje imunološkog sistema, kaže dr Briana Rodriguez i uz njih savetuje:

Crvenu papriku: Samo jedna šoljica sadrži 150 odsto potrebnog dnevnog C vitamina.

Beli luk: Prema rečima dr Rodriguez, pokazalo se da sumporni spojevi u belom luku pomažu u poboljšanju funkcije imunološkog sistema.
Šargarepa: Velika količina vitamina A koju ovo povrće sadrži takođe je fantastična za jačanje imuniteta.
Pileću supu: Supa hidrira, a živinsko meso sadrži cink, važan mineral koji pomaže u upravljanju upalama u telu.

5. Hrana i vitamini jedini su način za poboljšanje imuniteta

Ishrana ispunjena važnim hranjivim materijama ključna je za opšte zdravlje i jak imunološki sistem, ali je jednako bitan i način života - poput kvalitetnog sna, manje stresa, nepušenja i izbegavanja alkohola - objašnjava dr Rodriguez. Studije su, kaže ona, otkrile da dim cigareta može stupiti u interakciju s nekim virusima, prouzrokovati oštećenje pluća i upale, pogoršavajući simptome bolesti, a alkohol dokazano slabi telesnu reakciju na grip i neke druge viruse.

Ako potpuno izbacivanje nije realno, postavite sebi ograničenja i postupno smanjujte unos.

6. Dodaci za jačanje imuniteta na biljnoj bazi dobri su za svakoga

Iako biljna medicina sigurno ima mnogo da ponudi imunološkoj podršci, ona ne nudi pristup koji odgovara svima, kaže dr Lizzy Swick. "Pojedinci s određenim zdravstvenim stanjima, uključujući autoimune bolesti, treba da imaju individualni plan uzimanja biljnih dodataka, a ono što dobro deluje mnogima, ne mora nužno delovati i vama", rekla je.

7. Energetska pića jačaju imunitet

Ta su pića često samo izvor veštačkih boja i zaslađivača, stvari bez kojih možemo, rekla je dr McKenzie Jones za portal Real Simple, a zdrav imunološki sistem započinje uspostavljanjem dugoročnih zdravih navika, uključujući ishranu bogatu voćem, povrćem i celovitim namirnicama, aktivnošću i redovitim snom, kao i brigom o mentalnom zdravlju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati