Zdravlje

Direktno.rs

31. 08. 2021. 09:07 0

Kako voda pomaže u gubitku kilograma?

Jasno je da je hidratacija ključna za naše telo, a mnogi se pitaju kako je konzumiranje vode povezano s gubitkom kilograma. Voda pomaže našem probavnom sistemu i funkciji mišića, stoga je očito da ona može biti koristan saveznik za mršavljenje.

Voda takođe ubrzava metabolizam, čisti telo od otpada i deluje kao odlično sredstvo za smanjenje apetita. Konzumiranje vode pomaže vašem telu da prestane zadržavati vodu, što vodi do mršavljenja. Evo nekoliko razloga zašto je voda tako korisna za mršavljenje:



Suzbija apetit

Kada je želudac pun, on šalje signale mozgu da prestane da jede. Voda može biti korisna u zauzimanju prostora u želucu, što smanjuje unos hrane i povećava osećaj sitosti. Ponekad takođe možemo da zamenimo osećaj gladi i žeđi, stoga je pametno da pre obroka popijete veliku čašu vode kako biste bili sigurni da vas vaše telo ne vara da pomislite da ste gladni.

Voda povećava sagorevanje kalorija

Voda povećava potrošnju energije našeg tela, što znači da će telo sagorevati više kalorija čak i tokom mirovanja. Konzumiranje hladne vode može biti posebno korisno, jer telo troši energiju ili kalorije kako bi je probavilo.

Detoks tela

Kada je naše telo dehidrirano, teže mu je da ukloni toksine iz tela. Voda je napitak koji pomaže telu da filtrira toksine i otpad, dok organizam zadržava sve važne hranjive materije i elektrolite. Kada dehidriramo, bubrezi zadržavaju tečnost. Dehidracija takođe može dovesti do tvrde stolice, stoga je voda korisna kako bismo poboljšali probavu.

Smanjite unos tečnih kalorija

Voda je idealna alternativa svim drugim pićima, poput šećernih voćnih sokova i energetskih napitaka.



Kako najbolje iskoristiti vodu za mršavljenje?

Već smo naglasili da voda smanjuje apetit, a ako je pijete pre jela, povećaćete osećaj sitosti. Zbog toga ćete manje jesti. Pijenje vode pre samo jednog obroka dnevno može uzrokovati da unosite čak 27.000 manje kalorija godišnje.

Zamenite nezdrave napitke vodom

Kao što smo već rekli, voda je idealna alternativa svim ostalim šećernim i nezdravim sokovima. Ako vam je ukus vode dosadio, u nju dodajte krišku limuna ili malo krastavaca. Ovako ćete promeniti aromu, a pektin u limunu je takođe koristan za smanjenje želje za hranom.

Osigurajte kvalitetan unos

Većina nutricionista savetuje da pijete osam čaša vode dnevno. Naravno, ovo zavisi od vaše težine i nivoa fizičke aktivnosti, ali ovo je generalno pravilo koje većina može da isprati. Ako puno vežbate onda povećajte unos vode, a ako tokom dana pijete zdrave biljne čajeve, onda ne trebate preterivati u vodi!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Probaj i ti, zabavno je

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati