Zdravlje

Direktno.rs

23. 06. 2022. 13:22 0

Anksioznost: Znojenje, crne slutnje, strašni snovi...

Anksioznost je teško utvrditi. Ali ako se ikada osećate kao da nešto nije sasvim u redu, postoji prilično velika verovatnoća da je to teskoba.

Bez obzira osećate li neprijatnost ili fizički osećaj koji ne možete sasvim da definišete i umirite, moguće je da je reč o simptomu teskobe.

Ovo je prirodni odgovor vašeg tela na strah. Anksioznost je pre svega odgovor na strah. Uloga anksioznosti je da nas zaštiti od opaženih pretnji.

Anksioznost možemo iskusiti kad osetimo da su ugroženi naš socijalni status, ugled, budući život, egzistencija, emocionalna sigurnost ili veštine. Ljudi takođe mogu osetiti opštu anksioznost jednostavno zbog straha od nepoznatog u svakodnevnom životu.

Možda se ne osećate preterano teskobno, ali vaše telo još uvek ima načina da vam kaže da je pod stresom. Simptomi anksioznosti nisu uvek očiti, ali nam mogu ‘šaptati’, prenoseći svoju poruku rečnikom nelagode.

Ovih sedam neprijatnih osećaja se zapravo mogu objasniti teskobom, tvrde stručnjaci, prema istraživanju Bustlea.

Čudne fizičke senzacije

Teskoba nije samo mentalno iskustvo. Takođe se manifestuje na razne fizičke načine, zbog kojih se možete osećati jezivo ako niste sigurni šta ih izaziva. Anksioznost se često manifestuje na fizičke načine zbog kojih se možete osećati kao da hodate po ukletoj kući. Možda ćete osetiti jezu na vratu ili rukama, ubrzan rad srca ili prazninu u stomaku. Sve to se događa zbog povećanog adrenalina u našem krvotoku.

Osećaj odvojenosti od tela

Ako ikada iskusite osećaj lebdjenja iznad sebe, moguće je da imate simptom anksioznosti koji se naziva disocijacija. Ponekad se anksioznost može manifestovati kao disocijativno iskustvo u kojem se osećamo nepovezano ili odvojeno od stvarnosti. Stvari oko nas mogu izgledati čudno ili pogrešno. Ovo iskustvo, iako je zasigurno vrlo jezivo, normalno je. Rezultat je toga što se naš mozak štiti kada nervni sistem postane preopterećen. Naravno, ako ste posebno zabrinuti ili se to često događa, razgovor sa stručnjakom za mentalno zdravlje mogao bi vam pomoći.

Pojačano znojenje

Ako primetite da se preznojavate više nego obično, to bi mogao biti siguran način da kažete da ste anksiozni. Anksioznost bi moglo izazvati bilo šta, od gužve u saobraćaju, novog posla, odlaska na sastanak, razvoda, preseljenja u novi grad, odlaska na zabavu. Anksioznost može proizilaziti iz malih i velikih stvari.

Crne slutnje

Osećaj da će se uskoro dogoditi nešto loše definitivno je jeziv. Srećom, to ne mora da znači da će vam se zaista dogoditi išta loše. Naše misli mogu se preusmeriti da postanu slutnja ili čak paranoja. Svet oko sebe možemo videti kao mračan. Koliko god je ovo neprijatno, obićno je reč o instiktima za koje možemo biti zahvalni našim ranim ljudskim predacima. Utehu možete potražiti znajući da će najverovatnije proći.

Sablasni snovi

Noćne more su jedno od najstrašnijih iskustava ljudskog mozga. Ponekad vam se čini kao da ste se probudili iz sopstvenog horor filma. I dok je to često jednokratno, sablasni snovi takođe mogu biti način na koji vaš mozak obrađuje dnevne teskobe dok spavate.

Snovi su često predmet sukoba i dinamike zbog kojih nam je neprijatno, ali kojih nismo u potpunosti svesni. Sposobnost naše mašte da vrti uznemirujuće scenarije i događaje može nam ostaviti osećaj nelagode, ali u krajnjem nam skreće pažnju na teskobe i brige koje su nam duboko važne. Otkrivanje snova koji se ponavljaju i njihovo značenje moglo bi vam doneti malo olakšanja.

Otkucaji srca u grlu

Iako se možda osećate poput lika u zastrašujućem filmu, verojatno imate samo simptom teskobe. Možete osetiti lupanje srca u grlu, vratu ili u grudima. To jako uznemirava one koji pate od teskobe. Bilo koje lupanje srca važno je proveriti s lekarom. Istovremeno, to može postati dobar način da shvatite šta vas brine i kada.

Drhtanje kolena

Ako ste ikada osetili da vam se noge nekontrolirano tresu ili fizički neprestano drmate nogom gore-dole, ali niste sasvim sigurni zašto, možda imate simptom anksioznosti. Ako ste ikad videli osobu u nekoj od čekaonica kojoj se noga trese brže nego što ste mislili da je prikladno, to je teskoba koja napušta telo. To je izlaz za hormone stresa. Dakle, iako drhtanje nogu možda nije najbolja navika, bilo bi dobro znati da je to samo način na koji vaše telo prolazi kroz loše osećaje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati