Zdravlje

Direktno.rs

14. 07. 2021. 07:16 0

Spas od znojenja: Kada i kako koristiti antiperspirante

Kada stignu velike vrućine, antiperspiranti su mnogima spas od preteranog znojenja i većini je njihovo nanošenje deo jutarnje higijene. Ali, kada sunce zaista zapeče, može se činiti kao da ni antiperspiranti niju dovoljno delotvorni, ali to se može promeniti samo jednim potezom.

Antiperspiranti deluju tako da blokiraju znojne žlezde i tako smanjuju znojenje i rešavaju problem neprijatnog mirisa, dok dezodoransi uništavaju bakterije koje se stvaraju na koži ispod pazuha i izazivaju neprijatan miris znoja.

Mnogi stručnjaci objašnjavaju kako blokiranje znojenja nije zdravo za naše telo. Sastojak antiperspiranata - aluminijumska so - već dugo je predmet brojnih istraživanja i smatra se da ima negativan učinak na naše zdravlje.

Ako baš ne možete bez antiperspiranta, dobro je znati kako ga najpravilnije koristiti, odnosno u koje doba dana ga je najbolje nanositi. Suprotno našim navikama da ga nanosimo ujutro, antiperspirante je puno bolje stavljati naveče, odnosno pre spavanja – tako će biti maksimalno delotvorni.

Pre odlaska na spavanje ljudi se obično najmanje znoje, što aktivnim sastojcima u antiperspirantima daje dovoljno vremena da preko noći stvore površinske čepiće u znojnim kanalima. Ti čepići tako će biti spremni da ujutro spreče pojavu znojenja.

Ako se antiperspirant nanese na već oznojenu kožu, znoj će ga samo ukloniti pre nego što uopšte počne da deluje. Nanošenje antiperspiranta na vlažnu ili mokru kožu može prouzrokovati iritaciju ili svrab.

Kvalitetan antiperspirant dovoljno je naneti dvaput nedeljno i on će sve vreme biti delotvoran, a kada je reč o količini, svaki pazuh namažite s dva poteza gore i dva poteza dole.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Brze pruge Srbije

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati