Zdravlje

03. 07. 2021. 14:48 0

Koliko bi trebalo vežbati dnevno?

Ne postoji trening koji svima odgovara. Svi smo različiti, imamo različite tipove tela, mišića, veštine, nivoe kondicije i naravno različite ciljeve.

Vežbanje koje odaberete treba da vam pomogne da postignete šta želite. Ako želite da istrčate maraton, onda morate uložiti sate za treniranje.

Ako želite da izgradite figuru, moraćete izdvojiti vreme za dizanje tegova. Ako želite da gubite telesnu masu i gradite mišiće, trebalo bi da kombinujete trening snage i izdržljivosti.

Važnost fizičke aktivnosti

Bitno je da ostanemo fizički aktivni, posebno ako nas posao dovodi u opasnost od kardiovaskularnih bolesti. To može značiti da u svaki dan uključujemo neku vrstu fizičke aktivnosti. Uvek birajte stepenice umesto lifta, te redovno odlazite na posao peške. Na pauzi od posla izađite u kratku šetnju prirodom.

Što se tiče treninga, pridržavajte se pravila da svake nedelje obavite 3 do 5 treninga. Generalno, to može značiti da vežbate 30 minuta dnevno, ali vi ovo treba da prilagodite vašem telu. Zapamtite da je bitno da trening bude kvalitetan. Iako će vaše kardiovaskularno zdravlje imati najviše koristi kada vežbate najmanje 20 minuta svakog dana, zapamtite da su konzistentnost, raznolikost i intenzitet ono što je potrebno za postizanje rezultata.

Doslednost

Doslednost dolazi iz navike. Ako vežbanje učinite delom svoje svakodnevne rutine, lakše ćete ostati na pravom putu za ostvarenje svojih ciljeva kondicije i mršavljenja. Najbolje je da vežbate ujutro, čak i ako niste jutarnja osoba.

Raznolikost

Već neko vreme svakodnevno vežbate ali ništa se ne dešava? Ne brinite, ovo je zapravo samo proces vašeg tela koje postaje efikasnije pri izvođenju vežbi. To je još jedan razlog zašto preporučujemo da svakodnevno radite određeni trening. Ako stalno vašem telu pružate raznovrsne pokrete, intenzitet i trajanje treninga, iskusićete veće koristi.

Intenzitet

Svaki trening vas ne bi trebalo gurati do krajnjih granica, ali uključivanje nekoliko treninga visokog intenziteta u rutinu vam može biti izuzetno korisno. Ovo je odličan način da sagorevate kalorije. Ovi vremenski efikasni treninzi su dizajnirani da vam ubrzaju otkucaje srca. Ključ održavanja visokog intenziteta tokom vežbanja je pravljenje odgovarajućih perioda odmora. Vaš trening može trajati između 15 i 25 minuta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Brze pruge Srbije

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati