Zdravlje

Direktno.rs

26. 06. 2021. 16:12 0

Saveti za vežbanje tokom letnjih vrućina

Leto je idealno vreme za izlaske i zabavu napolju. Lepo vreme trebalo bi iskoristiti maksimalno, uživati u vožnji bicikla, plivanju ili trčanju prirodom.

Ipak, letnje vrućine mogu predstavljati problem ako nismo dovoljno oprezni. Pravilna hidratacija i održavanje elektrolita i soli u telu je od ključne važnosti. Kada se znojite, vaše telo ne gubi samo vodu, već i elektrolite i sol. Ova osetljiva ravnoteža vode i elektrolita presudna je da vaše telo pravilno funkcioniše.

Ako ne pijete dovoljno vode, može doći do dehidracije, koja će rezultirati vrtoglavicom i mučninom. Ako se ne prepozna, dehidracija može dovesti i do zatajenja bubrega ili, u ekstremnim slučajevima, smrti. Međutim, ako pijete previše vode bez nadopunjavanja elektrolita, možete iskusiti hiponatremiju. To u ekstremnim slučajevima može dovesti do zbunjenosti, mučnine, grčeva u mišićima, napada ili čak smrti.

Vreme dana je važno

Osim ako ne trenirate za događaj koji se održava po dnevnoj vrućini, izbegavajte vežbanje od 10 do 15 sati. To je najtopliji deo dana. Generalno, rano jutro je najbolje vreme za vežbanje, pogotovo ako će taj dan biti vruće.

Nosite široku odeću i svetle boje

Svetlija boja pomoći će u odražavanju topline, a pamučni materijal u isparavanju znoja. Možda ćete hteti isprobati i posebno dizajnirane, "hi-tech" košulje i kratke pantalone za trčanje. Često se izrađuju od materijala koji treba da vas rashladi.

Krema za sunčanje je obavezna

Ako planirate trening na otvorenom, ovo je najvažniji korak. Možete dobiti opekotine i oštećenja kože na suncu čak i tokom oblačnih dana, stoga je krema za sunčanje letnji must-have!

Pijte vodu

Pre nego što izađete, popijte čašu ili dve vode. Nosite bocu vode sa sobom i svakih 15 minuta se napijte, čak i kada niste žedni. Kada završite s treningom, popijte još jednu ili dve čaše vode.

Proverite prognozu

Proverite vremensku prognozu pre početka treninga. Ako postoji upozorenje zbog vrućine, možda bi bilo bolje da trening obavite u zatvorenom.

Što je najvažnije, slušajte svoje telo. Prestanite odmah ako osećate vrtoglavicu, nesvesticu ili mučninu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Brze pruge Srbije

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati