Zdravlje

Direktno.rs

24. 05. 2021. 06:46 0

Znatiželja je ključni faktor za zdravlje mozga

Neuroplastičnost je ključni faktor za zdravlje mozga kako starimo, a najbolji način da je održavamo zdravom je da ostanemo znatiželjni i isprobavamo nove stvari.

Nove aktivnosti i iskustva održavaju naš mozak fleksibilnim i povećavaju sposobnost naših neurona da šalju i primaju informacije.

Društvena interakcija i kognitivne vežbe su odlične za promociju zdravlja mozga, ali i vežbe radoznalosti. Danas delimo četiri vežbe koje promovišu zdravlje mozga kako starimo.Aktivirajte svog unutrašnjeg kritičara

Čitanje knjiga i gledanje filmova pomažu u stimulisanju našeg mozga, ali idite korak dalje kritičkom procenom sadržaja koji konzumirate.

Knjige ili filmski klubovi su sjajan način da se ova praksa uključi, ali čak možete i sami da zabeležite nekoliko beleški kako biste pomogli u obradi onoga što ste upravo gledali ili pročitali.

Angažujte svoju decu

Ako imate decu ili unuke, zajedno sarađujte na promociji zdravlja mozga tako što ćete se uključiti u živu raspravu za trpezom, ili ih pitati šta bi predložili kao rešenje nekog složenog globalnog problema.

Na ovaj način svi zajedno učite i vežbate mozak.Mislite kao novinar

Novinari svakodnevno kopaju i kritički razmišljaju. Usmerite ovu praksu ulaganjem vremena za učenje o lokalnom pitanju ili složenoj temi. Istražite i istegnite mozak dok ne steknete stručnost, piše "Optimist Daily".

Promenite perspektivu

Slušanje različitih perspektiva i razmišljanja jedan je od najboljih načina da mozak održavate aktivnim i postanete empatičniji.

Uključite se u diskusiju sa prijateljem koji deli drugačije mišljenje o nekoj temi ili čak samo pročitajte članak ili pogledajte dokumentarni film na spornu temu.

Ovo će vam takođe pomoći da učvrstite lična mišljenja o nijansiranim temama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Brze pruge Srbije

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati