Zdravlje

Direktno.rs

18. 10. 2020. 07:00 0

Koliko paste za zube treba: Previše je štetno!

Korišćenje zubne paste u količinama većim od preporučenih najviše je štetno za decu čiji se zubi još razvijaju. Ali, štetno je i za odrasle.

Starijima od tri godine potrebna je količina paste veličine zrna graška. Mlađima od tri godine potrebno je na četkicu staviti zubnu pastu tek u tragovima.

Korišćenje zubne paste u količinama većim od preporučenih najviše je štetno za decu čiji se zubi još razvijaju. Ali, to je štetno i za odrasle.

To je zato što fluor, ako se koristi u velikim količinama, na zubima u razvoju može izazvati kozmetičko stanje poznato kao zubna fluoroza. Kozmetičke implikacije kreću se od blage promene boje do žutih i smeđih mrlja, pa čak i do očitih rupica na zubima.

Međutim, važno je znati i da, ako se koristi premalo zubne paste, vaši zubi neće imati koristi od zaštitnih svojstava fluorida.Kad operete zube, treba da ispljunete višak i da ne ispirate usta vodom. To je zato što fluoridu u zubnoj pasti treba vremena da deluje na vaše zube.

Kada je reč o ispiranju usta, preporučuje upotrebu rastvora koji sadrži fluor. To će povećati izloženost fluoridu, pomažući u remineralizaciji zuba.

Postoje mnoge varijante vodica za ispiranje usta - neke specijalizovane za lečenje bolesti desni, neke za suvoću usta, a neke sadrže alkohol.

Potražite savet stomatologa kako biste odlučili koja je najprikladnija za vas.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati