Zdravlje

Direktno.rs

09. 10. 2020. 18:11 0

Bole vas oči, muti vam se vid? Sve je od ekrana, a evo leka!

Nismo ni svesni plave svetlosti koja zrači iz kompjutera, mobilnog telefona, tableta, zato što ona nije vidljiva.

Mnoge ljude muči peckanje i bol očiju, posle dužeg gledanja u ekran od kompjutera, ali i mobilnog telefona. Iako je ovaj problem teško izbeći, pored nošenja posebne vrste naočara, može da vam pomogne i jedan mali trik.

Plave svetlosti, koja zrači iz kompjutera, mobilnog telefona, tableta, nesmo svesni, jer nije vidljiva, ali i te kako može da ošteti oko. Ona na rožnjači pravi niz malih tačkica, to jest, prednja površina našeg oka se suši, a mi osećamo peckanje, grebanje i mućenje vida. Tome doprinosi i retko treptanje, jer kada gledate u kompjuter mnogo ređe trepćete nego inače. Zbog toga nema adekvatnog obnavljanja suznog filma, pa on postaje dodatno oštećen, a rožnjača se suši.Sve zajedno stvara utisak da su nam oči umorne, čini nam se da imamo pesak u njima, a mnogi se žale da im se tokom rada vid zamuti, ali mnogima bude malo bolje kada protrljaju oči. U stvari, to zamućenje vida znači da je došlo do pucanja suznog filma, a kada se oko zatvori, čak i bez tog trljanja, suzni film se obnavlja i pogled se ispravlja.

A rešenje iz davnina je da su naše bake i deke bile u pravu kad su nas terali da izađemo napolje i gledamo u zelenilo. Postoji pravilo da posle svakih 20 minuta rada treba napraviti 20 sekundi pauzu i skrenuti pogled sa računara. Savetuje se pogled u daljinu od bar šest metara.

Nije teško i ne košta ništa, ne sprečava vas ništa da probate.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati