Zdravlje

Direktno.rs [ Izvor: Avaz ]

01. 03. 2020. 15:29 0

Zašto deca dobijaju vaške češće od odraslih

Vaške su paraziri koji žive na temenu glave, a ponekad i u obrvama ili trepavicama. Ne predstavljaju veću opasnost po zdravlje, ali se hrane krvlju i nisu nimalo prijatni "saputnici" zbog svraba i iritacija koje izazivaju.

Ponekad na glavi  deteta možete da primetite male otekline ili crvenilo, kao i bele tačke na korenu kose koja su zaprava jajaša - gnjide. Vaške su česta pojava među decom, ali kada ste zadnji put čuli da ih ima neko od odraslih?

Nije problem u vaškama. Njima je savršeno svejedno na čijoj će glavi pronaći dom. One su srećne i u dedinoj i u unukovoj kosi podjednako. Ono što je razlog za brže i češće širenje vašaka među decom je njihova zaigranost i prisnost.

Deca su manje zaštitnički nastrojena kada je njihov lični prostor u pitanju. Ona dolaze u bliski fizički kontakt s vršnjacima tokom igre, dele lične stvari s njima kao što je odeća i igračke, što vaškama olakšava putovanje od osobe do osobe.

Postoji na hiljade vrsta vašaka, pa one koje napadaju, na primer, pse i mačke, neće se nastaniti na čoveku. Ovde treba rasvetliti još jedan mit, a to je da su deca koja dobivaju vaške prljava i ne brinu o higijeni. To jednostavno nije istina. Deci treba reći da ne razmjenjuju kape, češljeve, gumice i trake za kosu, a ukoliko su se već pojavili kod kuće s vaškama, postoji niz preparata za njihovo uklanjanje.

Ponekad šampon neće biti dovoljan, pa ćete morati da kupite gust češalj kako bi iščešljali gnjide s korena dlaka. Isto tako, treba oprati svu odeću, plišane igračke i posteljinu, jer vaške se tamo sakriju i jedva čekaju novu glavu na koju će "skočiti".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Prvi put je najteže

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati