Poznati

Direktno.rs

28. 01. 2022. 17:03 0

Boda Ninković dobitnik Svetosavske povelje

Svetosavska povelja, najznačanije priznanje koje dodeljuje grad Smederevo, dodeljena je dramskom umetniku Slobodanu Bodi Ninkoviću. Poznati srpski glumac se proslavio po brojnim pozorišnim, filmskim i televizijskim ulogama.

Slobodan Boda Ninković rodio se u Smederevu, 25. novembra, 1956. godine. Poznatom glumcu je otac poreklom iz Laktaša, a majka je iz Smedereva.

Boda je kao gimnazijalac, tačnije nakon završetka srednje škole, poželeo da upiše istoriju. Ipak, tokom letovanja, prijavio se na amatersko takmičenje u pevanju, gde je dobio pohvalu od Lea Martina, lično.

Kada se vratio kući, želeo je, poput svog brata, da se bavi muzikom. Nakon srednje škole, iz radoznalosti je otišao na Fakultet dramskih umetnosti. Prijemni je prošao. Na početku studija se nije pokazao najbolje, a neuspesi su ga demoralisali i napustio je fakultet.

Ipak, sedam godina kasnije, Boda se vratio na FDU i nastavio je školovanje u klasi Vlade Jeftovića.. Nova Bodina klasa važi za jednu od najuspešnijih koja je izašla sa Fakultet dramskih umetnosti.

Sa Bodom su tada studirali Vesna Trivalić, Mirjana Joković, Milorad Mandić Manda, Dragan Petrović Pele, Branka Pujić, Srđan Todorović, Dragan Bjelogrlić.

Posle studiranja, počeo je karijeru u pozorištu Boško Buha, a kasnije je glumio i u Beogradskom narodnom pozorištu, Zvezdara teatru, Bitefu, Beogradskom dramskom...

Oprobao se i kao voditelj. Vodio je, između ostalog, i izbor našeg predstavnika na Evrosongu. Muzikom se i dalje bavi. Posle 40 godina, sa svojom grupom OPS, pobednicima zaječarske gitarijade 1979. godine, konačno je snimio svoj prvi album koji nosi naziv "Mala prodavnica delikatesa".

Kao što je poznato, Boda Ninković je prošle godine otišao u zasluženu penziju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati