Muzika

Direktno.rs

11. 03. 2022. 21:59 1

Šveđani posvetili pesmu Milunki Savić (VIDEO)

Proslavljeni metal bend Sabaton objavio je pesmu o Milunki Savić, srpskoj junakinji koja se borila u Prvom svetskom ratu i najodlikovanijoj ženi u istoriji ratovanja.

Nakon što su pre šest godina objavili pesmu Last Dying Breath o herojskom otporu srpskih branilaca i majora Gavrilovića, švedski metalci sada su izdali pesmu Lady of the Dark - posvećenu Milunki Savić.

I opisu uz pesmu, momci iz benda Sabaton potvrđuju da je Gospa iz mraka u njihovoj pesmi Milunka Savić, za koju kažu da je bila "Srpkinja koja je zauzela bratovljevo mesto, u vojsci, prerušila se u muškarca i na kraju postala jedan od najodlikovanijih vojnika uopšte u Prvom svetskom ratu".

Pesma počinje aluzijom na činjenicu da je Milunka Savić najodlikovanija žena u istoriji ratovanja i da je njeno mesto u vojničkoj aleji velikana.

Milunka Savić se tokom Prvog svetskog rata borila u Drugom puku "Knjaz Mihailo", poznatom i kao Gvozdeni puk. Učestvovala je u mnogim bitkama, a posebno se istakla na Kolubari i Kajmakčalanu.

Ranjavana je devet puta, a zbog izuzetne hrabrosti Francuzi su je prozvali "srpskom Jovankom Orleankom".

Sabaton je švedski metal bend koji je stekao svetsku slavu svojim pesmama sa istorijskom i vojnom tematikom. Grupa je objavila novi album pod nazivom "The War To End All Wars", koji je nastavak njihovog prethodnog albuma "The Great War" i fokusira se na zverstva, čuda i dešavanja oko Prvog svetskog rata.

Takođe, na novom muzičkom izdanju nalazi se i pesma pod nazivom "Sarajevo".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Daj da se uozbiljimo

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati