Muzika

Direktno.rs

16. 03. 2021. 07:10 5

Jugo balade nastale po ISTINITIM pričama (VIDEO)

Područje nekadašnje države bilo je plodonosno tlo za kvalitetnu muziku, a iza nekih od najpoznatijih balada tog vremena kriju se istinite priče.

Balade Ex Yu scene zasigurno su jedne od onih koje najčešće slušate u satima nostalgije, traženja spokoja i sećanja na neke davne prošle dane. Velike ljubavi prekinute bolestima, smrću ili rastancima potaknule su autore tekstova da svu svoju emociju pretoče u stihove koji život znače.

U svakoj od njih neko od nas pronašao je sebe, delić izgubljenog vremena ili izgubljene osobe. Međutim, neke od njih su nastale kao direktna posveta određenim osobama, inspirisane istinitim događajima.EKV - "Srce"Jedan od najvećih bendova Ex Yu scene izazivao je kontroverzna pitanja u vezi sa većinom svojih pesama, ali se posebno izdvaja numera "Srce" posvećena bivšoj devojci osnivača benda Milana Mladenovića, koja je preminula od posledica konzumiranja heroina.

Arsen Dedić - "Ne daj se Ines"Uprkos tome što mu je najveća muza i životna saputnica bila Gabi Novak, Arsen je jednom prilikom izjavio kako su sve njegove ljubavi ostale i njegove drugarice, zbog čega nije imao problem da otvoreno govori o njima i posvećuje im pesme. Za vreme lečenja u Padovi 1969. godine pronašla ga je čuvena Ines. Danas je ona pak srećno udata i ima odrasle ćerke, koje su ujedno bile i glavne inicijatorke da se njihova majka javi Arsenu kada su saznale da je ona ta čuvena Ines iz pesme.

Branimir Džoni Štulić - "Usne vrele višnje"Poznat po pisanju pesama za svoje devojke, Džoni je slavnu "Usne vrele višnje" posvetio tadašnjoj devojci "Iz Hrvaca" za koju se ispostavilo da je reč o Snježani Banović, pozorišnoj redateljki i bivšoj direktorici drame HNK. Bili su zajedno nekoliko godina, a kada je odlučio da je pozove u Holandiju sa njim, odbila ga je rekavši da ima drugog momka. Otud i sva inspiracija za tekst i emociju proživljenu usled odbijanja.

Darko Rundek - "Ena"Različite verzije istinitog događaja o ovoj pesmi se pojavljuju, a jedna od njih uključuje i slavnu preminulu glumicu Enu Begović, za koju se veruje da je bila u vezi sa Rundekom, a koja mu je nastojala pomoći da se izvuče iz pakla droge. Druga verzija govori o tome kako je reč o anonimnoj istoimenoj devojci, koja je otišla za Kanadu nakon što nije uspela da mu pomogne.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati