Muzika

[ Izvor: Večernji list ]

02. 03. 2021. 14:57 3

Albanska pesma i "Ravna ti je Jugoslavija": Bebek sve otkrio

Željko Bebek, legenda jugoslovenske muzičke scene i nekadašnji pevač najpopularnije grupe ovih prostora Bijelo dugme, posle toliko godina konačno je otvorio dušu i priznao koji je pravi razlog njegovog odlaska iz benda te 1984. godine.

Godinama se nagađao pravi razlog i sukob između pevača i lidera grupe Gorana Bregovića, a sada je sedamdesetpetogodišnji Željko rešio da prokomentariše ceo događaj kao i izjavu da su nesuglasice počele zbog pesme "Kosovska" koju je Goran Bregović napisao na albanskom jeziku.

- Nesuglasice su počele godinu pre, u vreme kada je Goran već uveliko odvojen od baze benda, zapravo kada više i nije bio u bendu, već nas je smatrao sastavom koji za njega radi. Kao čovek koji voli muziku i svoj bend, strahovao sam da se ne ponovi situacija kada je politika već 1976. ušla da napravi dar-mar Bijelom dugmetu. Počelo je da mi smeta što je Goran počeo da forsira to da rock’n’roll mora da pljuje po nečemu i nisam shvatio zašto nam je trebala pesma na albanskom - rekao je Željko za Večernji list i dodao:- Nisam bio ni protiv te pesme ni protiv albanskog, ali nisam znao zašto Bijelom dugmetu to treba. Živeli smo u svietu u kom je taj potez mogao ličiti na umetničku slobodu, a istovremeno je mogao značiti i ovo - ako je već ravnopravnost, onda možemo pevati i na albanskom. To me zapravo učinilo neraspoloženim i tada sam počeo razmišljati što to meni treba, meni koji sam hteo da pevam "Selmu", "Sanjao sam noćas da te nema" ili "Ne spavaj, mala moja", pa sad odjednom pevam pesmu koja ima drugačiju konotaciju.

Bebek je objasnio da nikad ništa nije imao protiv albanskog jezika u tom smislu, već da nije želeo da se meša u politiku niukom smislu, pa ni da šalje političke poruke kroz tekstove pesama koje bi izvodio, a nije mu bilo lako ni da zbog jedne pesme uči drugi jezik.- I osim što je moram naučiti i što mi je bilo jako teško pevati na albanskom, moram time preneti i neku poruku, koja će dobiti odgovor u neko iduće vreme. Odgovor je došao već nakon dva meseca. Zauzeo sam oštar stav i rekao Goranu: "Idemo u novi projekat, O. K., ali ovakve poteze više neću tolerisati. Bude li toga, izaćiću iz benda" - pojasnio je pevač svoj tadašnji odnos sa Bregom i otkrio šta sedalje izdešavalo.

- I onda je došao projekat s pesmama koje nisam mogao svariti, poput "Lipe cvatu" sa stihom "Ravna ti je Jugoslavija", posebno što je u političkom smislu na ovim prostorima došlo do jako ozbiljnih previranja. Nikada se pre u istoriji nije dogodilo da se iz socijalizma ide u kapitalizam. U to vreme počeo je da se polako nazire i dolazak svojevrsne kataklizme, pri čemu nisam želeo određivati stranu, nijednom rečju, nijednom pesmom, a pogotovo nisam želeo biti u funkciji nekog sistema kom nikada nisam pripadao. Taj status nisam želeo da menjam i zato je došlo do narušavanja odnosa u bendu i rasprave koja je završila kako je završila - objasnio je Bebek.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati