Film i TV

Direktno.rs

02. 04. 2022. 08:59 0

Dve nagrade za "Strahinju Banovića" u Parizu

Na nedavno završenom Festivalu evropskog filma u Parizu (Festival L'Europe autour de l'Europe) film Stefana Arsenijevića "Strahinja Banović" osvojio je dve nagrade: specijalno priznanje glavnog žirija i nagradu LUNA za najbolji film, koju dodeljuje mladi žiri. Ceremoniji je prisustvovao glavni glumac Ibrahim Koma koji je primio nagrade u ime ekipe.

U svom obrazloženju, mladi žiri je naveo: "Posebno ističemo impresivnu originalnost filma. Reditelj nikad ne koristi uobičajena sredstva i nikada ne upada u patetiku, što bi bilo lako, imajući u vidu temu. Njegov postupak, blizak naturalizmu, pokušava da pronađe istinu između globalnog dešavanja migrantske krize i intimne ljubavne drame. Film postiže čak i veći zamah, osavremenjavajući srpsku srednjovekovnu pesmu "Banović Strahinja", putujući na taj način i kroz vreme, dok se Strahinja kreće kroz prostor. Ukorenjena istovremeno u realnosti i epu, tako nam se otvara iskrena, tragična i snažna ljubavna priča koju toliko sugestivno i zaokruženo nose glavni glumci, da uspevaju da učine da zaboravimo da su glumci. Svi ovi kvaliteti čine "Strahinju Banovića" važnim delom, humanim i snažnim."

Podsećamo, film je imao svetsku premijeru na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio čak pet nagrada, uključujući i glavnu nagradu, Gran-pri Kristalni globus za najbolji film. Ovo je prvi put u ovom veku da je srpski film trijumfovao u glavnom takmičarskom programu na nekom od svetskih festivala najvažnije A kategorije. Takođe, "Strahinja Banović" je do sada učestvovao i na još preko 20 filmskih festivala, među kojima su bili i prestižni festivali u Pinđau, Kairu, Sevilji, Monpeljeu, Solunu, Haifi, Trstu i drugim gradovima širom sveta, a do sada je osvojio ukupno 11 festivalskih nagrada.

Film su podržali Filmski centar Srbije, Fond Saveta Evrope - Eurimaž, Filmski fond Luksemburg, Francuski nacionalni centar za film, Bugarski nacionalni filmski centar, Litvanski filmski centar, Kreativna Evropa - MEDIA i Vlada Republike Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati