Film i TV

Direktno.rs

21. 02. 2022. 17:06 0

Univerzalna scena srpskog filma: Bajkoviti Kosmaj

Od kada je Piter Džekson odabrao da Novi Zeland bude mesto na kom će se odigravati najveći deo planetarno popularne adaptacije Tolkinove triologije "Gospodar prstenova", čitav Holivud se sjatio na tu lokaciju predivnih krajolika, takmičeći se ko će da usnimi lepši kadar.

Srpska kinematografija možda ne raspolaže kapitalom kojim bi nas odvela na Novi Zeland, ali je bar pronašla mesto koje na pravi način oživljava svaku bajku. U pitanju je Kosmaj!

Kosmaj je privukao pažnju filmskih stvaralaca još u doba jugoslovenskog i partizanskog filma. Na njegovim padinama snimljena su ostvarenja poput "Devojke sa Kosmaja" (1972) i kultnog serijala "Povratak otpisanih" (1978). U međuvremenu se dogodio veliki upliv novca u sedmu umetnost, apetiti publike su jednako porasli i na Kosmaju su poprilično ambiciozni (neki bi rekli preambiciozni) projekti postavili svoje kamere.

Spisak takvih naslova je veoma dugačak, ali ipak se na njemu izdvajaju oni krupnim slovima ispisani. U kategoriji igranih filmova posebno se istakao "Kralj Petar Prvi", srpski kandidat za "Oskara". Što se televizijskih serija tiče, potrebno je naglasiti najskuplju investiciju RTS-a - "Nemanjići: Rađanje kraljevine", zatim smeli poduhvat Radoša Bajića - "Ravna Gora" i popularnu misteriju Superstar televizije - "Kalkanski krugovi".

Shodno tome zaključujemo da se Kosmaj izvrsno pokazao na bioskopskom platnu i na malim ekranima, prikazan mnogo puta na veoma različite načine. Tako je bivao poprište velikih ratova, epicentar natprirodnih događaja, dom srednjovekovnih vitezova i slično. Dakle, potvrdili smo da je Kosmaj scena koja oživljava svaku bajku i da maltene ne postoji filmski žanr kome Kosmaj, zbog svoje raznolikosti, ne bi dolikovao.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati