Film i TV

Direktno.rs

14. 10. 2021. 11:52 1

Tri godine bez Milene Dravić: Na pomenu bratanica, Branka Petrić ...

Slavna Milena Dravić preminula je u noći između 13. i 14. oktobra 2018. godine.

Danas je na Novom groblju održan pomen, kojem su prisustvovale Milenina bratanica Verica Lula Dravić, glumica Branka Petrić i još nekolicina ljudi, a održano je i opelo.

Poznata glumica nije imala dece, ali je bratanicu Vericu volela kao svoje dete.

Podsetimoo, Milena je preminula u noći između 13. i 14. oktobra 2018. godine u Kliničko-bolničkom centru na Bežanijskoj kosi u 79. godini, posle duže bolesti. Sahranjena je u Aleji zaslužnih građana pored supruga Dragana Nikolića.

Filmska, televizijska i pozorišna glumica, od svoga prvog filma "Vrata ostaju otvorena" - koji je kao tinejdžerka 1959. snimila pod rediteljskom palicom izuzetnog, pokojnog Františeka Čapa, češkoga emigranta stalno nastanjenog u Sloveniji - izrasla je u miljenicu gledalaca.

Šarmom i spontanošću se nametnula, pa ubrzo snima i brojne druge filmove.

Motivisana uspehom koji je do tada postigla upisuje Akademiju za film, pozorište, radio i televiziju. Kada za svoju šestu ulogu - seoske devojke koja kao prekobrojna kreće za momkom na radnu akciju u Prekobrojnoj (1962), reditelja Branka Bauera, osvaja Zlatnu arenu na festivalu u Puli, postalo je jasno da je jugoslovenska kinematografija dobila izuzetnu glumačku ličnost.

Od tada, sarađujući sa više od trideset reditelja svih generacija, neprekidno igra uglavnom glavne uloge u više od pedeset filmova najrazličitijih žanrova, postavši jednim od glumačkih postulata srpske kinematografije, iako je često igrala i u drugim sredinama. Svoju drugu Zlatnu arenu dobija za ulogu krojačice koja se prudržuje partizanskome biciklističkom bataljonu u Biciklistima (Puriša Đorđević), 1970.

Iako je u nizu filmova uspešno igrala dramske uloge u ulogama sa elementima komedije je došla do punog izražaja, posebno u jednoj od najboljih zabavnih televizijskih emisija u Jugoslaviji - Obraz uz obraz televizije Beograd. Uspešno je igrala i u velikom broju televizijskih serija i drama, a okušala se i u pozorištu i to uglavnom i neformalnim, alternativnim grupama, te i u Ateljeu 212. Bila je foto-model modnog kreatora Aleksandra Joksimovića.

Debituje u pozorištu Atelje 212 u Beogradu sa rolom u komadu Bore Ćosića, 1971. godine u predstavi "Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji", a od tada se pozorišne uloge samo nižu.

Milena Dravić i Dragan Gaga Nikolić bili su jedan od omiljenih slavnih parova u bivšoj Jugolaviji. Bili su u braku 45 godina, a slavna glumica je pre Gage imala još dva braka.

Prvi sa rediteljem Purišom Đorđevićem. Venčali su se 1960. godine, a razveli posle nekoliko godina.

Milena je opet odlučila da izgovori sudbonosno “da” reditelju Vojislavu Kokanu Rakonjcu. Bili su u braku do njegove smrti 1969. godine, kada je preminuo u 34. godini života.

Milena i Kokan su se upoznali na Radio televiziji Beograd kada su radili zajedno serijal za decu “Laku noć, deco”. Prema pisanju tadašnje štampe Kokan Rakonjac je bio slika i prilika pravih beogradskih momaka - naizgled vrlo grub, privlačan za devojke, ali potpuni zanesenjak za film. Bio je u centru tadašnje boemštine. Poznavao je iz sveta umetnosti svakoga ko je trebalo da se poznaje i sa svakim je umeo da uspostavi kontakt.

Ipak, najveća ljubav Milena Dravić bio je Dragan Gaga Nikolić. Sa njim je provela najlepše godine života.

– Vreme teče, život prolazi, godine jure. Moga Gage nema evo već godinu dana. A ja sam već nekoliko meseci bolesna. Borim se. Tražim sebi angažman, ponešto pribeležim, telefon zvoni često, izlazim u susret ljudima koliko mogu… S terapeutom radim neophodne vežbe, gledam TV kao nikad dosad, viđam se samo s najbližima. I odjednom, pre neko veče setim se one kese s fotografijama iz “Seoba”. Začudo, nešto ne vidim Draganove fotke. Ali tu su Pera Božović, Miki Manojlović, Mira Karanović, Aljoša Vučković, Rade Šerbedžija, Voja Brajović, Vladica Milosavljević, Smoki Samardžić, Izabel Iper, koja je onomad rekla 'znate, taj film nikada u mojoj zemlji nije prikazan', i drugi. Odlučim da ta gomila fotosa ne stoji dalje u toj kesi i počnem da ih klasifikujem da bih im svima dala, podelila, poklonila. Biće to lepa uspomena na Sašu, divne ambijente u kojima su radili, na divne kostime… Svi lepi. Spakovala sam svakome. Kvalitetni, izvanredni fotosi. Eto, oni će imati uspomenu, a ja sam imala jedno uzbudljivo, radno veče. Važno je raditi, raditi raditi… Može zvučati ovako ili onako, ali zaista je ljubav ta koja je najvažnija. Ona sve leči. Samo treba naći način – priča! – rekla je pre nekoliko godina Milena Dravić.

Milena Dravić je umrla 14. oktobra, a sahranjena je pet dana kasnije.

Tog 19. oktobra 2018. godine Anica Dobra održala je govor na komemoraciji Mileni Dravić, održanoj u Zvezdara teatru.

Glumica je tada, na sceni "Danilo Bata Stojković", počela da plače, a njene reči pogodile su sve prisutne, ali i one koji su putem snimaka čuli šta je rekla.

"Nema ni nedelju dana kako sam nosila tašnicu koju si mi poklonila... Milena, nikada ti nisam rekla da te volim", kazala je tada Anica.

U Beogradu je nedavno skver na Vračaru nazvan po imenima slavnog glumačkog para Mileni Dravić i Dragani Nikoliću.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati