Film i TV

Direktno.rs

23. 01. 2022. 11:46 0

"Šu, šu, šu, šuu.. pipl": Sećate li se Cipelića i špice?

Pre više od oko 35 godina prvi put je emitovan čuveni animirani film, u kojem su glavne zvezde bile Devetar Cokulić, Skituljko, Popka Bebić, Čarli i ostali.

Ceo svet ih je gledao sa uživanjem, pa je tako i deci širom naše tadašnje zemlje dan počinjao sa predivnom špicom "šu, šu, šu, šuuuu... pipl".

A sve je nastalo ranih osamdesetih godina kada je prodavac iz Britanije Džejms Drisko video u pošti zalihu igračaka koje niko nije preuzeo za Božić. Posebnu pažnju mu je privukao jedan par cipela.

Pala mu je na pamet ideja kako bi bilo lepo da postoji crtani u kome bi te cipele progovorile. I tako su nastali Cipelići. To je bio prvi crtani sa zapada koji je prikazan u bivšem SSSR-u.

Radnja kultnog crtanog se dešava u Cipelgradu, izmišljenom gradu u kom žive razne cipele.

Stanovnici grada, glavni likovi, ožive svaki put kada stari obućar izađe iz obućarske radnje i snažno zalupi vrata podižući prašinu za sobom. On na police dodaje cipele koje ne može da popravi. Na policama su: vojničke cokule, sandale, čizme, baletske patike...

Čim napusti radnju, cipele se bude i vode svoj život pun avantura u svom izmišljenom svetu.

Glavni stanovnici Cipelgrada

Milek Čizmić, policajac-pozornik zadužen za red i mir u Cipelgradu, živi u policijskoj stanici.

Devetar Cokulić je vojnička čizma - vodi strog način života. Pridržava se pravila, voli da maršira, pod konac uređuje svoj travnjak i baštu. Živi pored Skituljka, čija ga neuredna bašta strašno iritira.

Skituljko je jedna stara, pohabana čizma - nosi veliki šešir, a na prednjoj strani ima rupu u obliku zvezde. Nemaran je, opušten i neuredan. Živi pored Devetara Cokulića.

Čarli je glavni klovn u gradu i često se čuje "ti glupi klovnu". Pirueta je balerina koja izvodi piruete. Čuva Popkicu Bebić, dečju patofnu.

Šljapko Lokvić je gumena čizma - voli kišno vreme i šljapkanje po baricama. Šunjalo nosi povez-masku na očima i voli da se šunja okolo, pojavljuje se iznenada na mestima gde ga niko ne očekuje. Retko se pojavljuje u epizodama.

Gilda van Klompić je holandska drvena klompa koja živi u vetrenjači, Nanulina njena prijateljica nanula.

Snimljeno je ukupno 26 epizoda.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Treniraj kod kuće

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati