Film i TV

Direktno.rs [ Izvor: Klix.ba ]

13. 06. 2020. 19:59 0

"Čeljusti" 45 godina drže na ivici nervnog sloma

U junu 1975. godine, Stiven Spilberg, zauvek je promenio holivudsku industriju kada je objavio film "Čeljusti". Poznati triler je okeane učinio jezivim mestom i ustanovio je negativan stereotip o morskim psima.

Pošto je Spilberg radnju filma smestio u okvire letnje sezone sa kojom je povezao ovu strašnu tematiku, čak i posle 45 godina svi zaplašeno gledamo u duboko plavetnilo.

Broj ljudi koji umiru u saobraćajnim nesrećama neuporedivo je veći od broja onih koji završe u čeljustima morskih pasa.

Statistika je neumoljiva, ali sa sobom donosi paradoks. Ipak nikoga nije strah da uđe u automobil, ali svi se plaše jezivog otvorenog mora.

Za nekoliko dana dolazi leto, a sa njim obično dolaze i napori filmske industrije da "uhvate" publiku temama vezanim za predatore koji vrebaju u mračnim dubinama.

Iako je leto pre 45 godina, kada je reč o kinematografiji, bilo vreme kada su lansirani manje ambiciozni naslovi, od pojave "Čeljusti", vrući dani postali su najbolji period za premijere velikih hitova na ovu temu.

Ne samo da uživamo u raskošnim plažama i spektakularnim akcionim scenama, već se uz pomoć filmova uvek iznova prisećamo zašto je pametno prvo pogledati horizont, a tek onda ući u more. Blokbaster "Čeljusti" 1975. godine napunio je bioskope, ali opustošio američke plaže.Uprkos brojnim problemima na setu i nedostatku resursa, Spilberg je uspeo da napravi jedan od najboljih filmova, koji nas drži na ivici nervnog sloma od početka do kraja. Tome je doprinela i oskarom nagrađena muzika koji je osmislio Džon Viliams. Kultni film zasnovan je na bestseleru Pitera Benčleja, objavljenom 1974. godine.

Benčlej je dobio inspiraciju za priču dok je sedeo na obali i gledao u more, a onda se upitao šta će se dogoditi ako se na horizontu odjednom pojavi zloglasno iskrivljeno peraje.

Tako je došao na ideju velikog čudovišta koje teroriše lokalne kupače, a film je uglavnom pratio radnju iz romana.

Radnja filma odvija se u američkom gradu pod nazivom Amiti u kom stanovnici grada za vreme leta praktično žive na plaži. Film započinje legendarnom scenom u kojoj velika bela ajkula napada i ubija devojku, podstičući veliku napetost u malom gradu, koji zavisi od od turizma. 

Pojavom ajkule novi šef policije Brodi uprkos protivljenju stanovnika zatvara plažu, ali to ipak nije sprečilo veliku belu ajkulu koja je i dalje tragala za plenom. Zajedno s iskusnim ribolovcem i mornarima, Brodi uspeva da ulovi morsku neman.Ako vam koronavirus još nije uništio godišnji odmor ove godine, možda će vas zanimati činjenica da su, prema službenim podacima, u Jadranskom moru ajkule ubile 11 ljudi.

Zabeleženi napadi dogodili su se u Istri, u Krčkom zalivu, kod Hvara, u Budvi i u Kraljevici.

Morski psi mogu da osete jednu kap krvi koja je razblažena u 100 litara vode, čak i mala posekotina može da bude kobna za neke plivače.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati