Film i TV

Direktno.rs

21. 05. 2022. 06:32 0

Zanimljive činjenice o slavnoj Merilin Monro

Na današnji dan rođena je legendarna Merilin Monro. Iako je prošlo više od pola veka od njene smrti, glumica se i dalje smatra ikonom Holivuda i lepote. Jedna od najpoznatijih plavuša nikada neće biti zaboravljena, a mi vam u nastavku donosimo nekoliko zanimljivih činjenica koje sigurno niste znali o njoj.

- Nekada nije mogla da nauči uopšte tekst, pa joj je trebalo 60 puta da snimi pravilno "Ja sam, Šugar", u filmu "Neki to vole vruće".

- Iako nije mogla da ih ima, glumica je obožavala decu i uvek je želela da rodi makar jedno. Imala je dobru povezanost sa svojim pastorcima iz braka sa Džoom DiMađiom i Arturom Milerom. Merilin je bila trudna nekoliko puta, ali je svaki put imala pobačaj zbog problema sa endometrizom.

- Kada je bila mala, nakon što je njena majka hospitalizovana, išla je u čak 11 različitih porodica. U jednom trenutku je bila i u sirotištu u Los Anđelesu.

- Iako su je stereotipno nazivali "glupom plavušom", što je ona mrzela, Merilin je bila izuzetno inteligentna. Njen IQ je bio 168.

- Njena težina se dramatično spuštala i povećavala tokom snimanja filma "Princ i plesačica", da je kostimografkinja Beatris Doson morala da kreira iste haljine u nekoliko veličina.

- Njena prva učiteljica glume, Nataša Lajtes je sa njom radila šest godina na 22 filma. Merilin joj je platila veliku sumu i rešila duga kod zubara koji je iznosio preko 11 hiljada funti. Kasnije je učila kod Pole Strasberg, kojoj je platila 25 hiljada dolara.

- 20 godina nakon njene smrti, Džo DiMađio je slao ruže na mesto gde je sahranjena, čak tri puta nedeljno.

- Na aukciji 1999. godine, njen beli mali klavir je kupljen od strane pevačice Maraje Keri za 662.500 dolara. Klavir je prvobitno kupila Merilina mama, koja ga je nakon nervnog sloma prodala. Merilin ga je našla, ponovo kupila i kod nje je stajao do njene smrti.

- Na sahrani glumice joj je kovčeg bio otvoren. Nosila je zelenu haljinu žerseja i platinasto plavu periku jer joj je glava do pola bila obrijana zbog autopsije.

- Haljina koju je Merilin nosila kada je pevala rođendansku pesmu predsedniku Džonu Kenediju je 1999. godine prodata za 820 hiljada funti. U to vreme je to bio rekordan iznos novca za jedan predmet.

- Glumica je izbeljivala svoju kožu sa hormonskom kremom. Nuspojava ove kreme je pojačan rast dlačica na licu koje Merilin nije želela da ukloni, jer je smatrala da joj daju nežan sjaj na kameri.

- Godine 1950. je njen agent Džoni Hajd platio glumici dve estetske operacije: operaciju nosa (konkretno hrskavice) i ugrađivanje implanta u bradu.

- Merilin je imala mnogo pasa tokom njenog života. Njen poslednji pas je bio maltezer, kojeg je dobila kao poklon od Frenka Sinatre. Nazvala ga je Maf (skraćeno od "Mafia Honey").

- Kada je umrla 1962. u 36. godini života, ostavila je nekretnine u vrednosti od 1.6 miliona dolara. Po njenoj želji, 75% je pripadalo Li Strasberg, njenom treneru za glumu, a 25% dr Mariani Kris, psihologu. Svojoj majci je ostavila novčani fond od 5 hiljada dolara na mesečnom nivou.

- Taj rekord je prešla njena bela haljina iz filma "Sedam godina vernosti", koja je 2011. godine prodata za 2.8 miliona funti.

- Pre braka sa Džoom DiMađiom i Arturom Milerom, Merilin je stupila u brak sa Džejmsom Doertijem kada je imala samo 16 godina. Doertiju, koji je kasnije postao detektiv u policiji, je druga žena zabranila da gleda filmove u kojima je glumila Merilin.

- Obožavala je da radi jogu. Nju je naučila Indra Devi, švedsko ruska zvezda bolivudskih filmova, koja je takođe jogu podučavala Greti Garbo i Gloriji Svanson.

- Godine 1950., američkoj džez pevačici Eli Ficgerald je bilo zabranjeno da nastupa u noćnim klubovima Los Anđelesa zbog njene boje kože. Merilin je uspela da ubedi menadžment klubova da dopuste pevačici da peva, obećavajući da će u prvom redu sedeti čak nedelju dana.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati