Zabava

[ Izvor: Citymagazine.rs ]

07. 05. 2024. 14:41 1

Što Bosna, CG i Makedonija nisu na Eurosongu?

  Sigurno ste primetili da Srbija i Slovenija učestvuju na Evroviziji i da se Hrvatska se dobro kotira na kladionicama da istu osvoji, ali gde su Bosna, Makedonija i Crna Gora?

Bivše jugoslovenske republike već nekoliko godina ne učestvuju na ovom takmičenju.

Crna Gora i Makedonija su odustale od Eurosonga, a Bosna i Hercegovina na Eurosong ne može ni da hoće. Naime, tamošnji javni servis dužan je EBU-u, te su pod sankcijama.

- BHRT je trenutno pod sankcijama trećeg stupnja s EBU-om – što znači da više nemaju pristup bilo kakvim aktivnostima ili uslugama EBU-a - potvrđeno je ranije za Bljesak.info iz Komunikacijskog tima EBU-a.

Iznos duga iz EBU-a nisu želel da otkriju, ali je sa BHRT-a ranije potvrđeno kako je reč o iznosu od oko 6 miliona švajcarskih franaka.

Crna Gora, Severna Makedonija su 2023. odlučili da se neće takmičiti. Procenili su da su troškovi preveliki da bi mogli da učestvuju u takmičenju.

Gde su Bosna, Makedonija i Crna Gora?

Emiteri plaćaju naknadu za učešće u takmičenju, ali iznos se razlikuje u zavisnosti od veličine zemlje. Nakon što je pretprošle godine Rusija, koja je bila jedan od najvećih emitera, izbačena iz takmičenja zbog invazije na Ukrajinu, nekim zemljama povećani su troškovi.

Ukupno oko 5,8 miliona evra organizatori dobiju od nacionalnih emitera, ali suma koju plaća svaki učesnik se ne objavljuje.

BiH je posljednji put imala svoje predstavnike 2016. godine. Tada su je predstavljali Dalal, Deen, Ana Rucner i Jala Brat s pjesmom Ljubav. Najveći uspjeh na Eurosongu doživeli su 2006., kada ih je predstavljao Hari Mata Hari s pjesmom Lejla, kada su završili na trećem mestu.

Tamara Todevska ostvarila je svojoj državi, Severnoj Makedoniji, najbolji plasman na „Evroviziji“, osvojivši sedmo mesto u velikom finalu 2019. godine.

Crna Gora se samo dva puta plasirala u finale, a najbolje je prošao Knez 2015. godine, sa pesmom Adio. Bio je 13. sa 71 osvojenim poenom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati