Zabava

Direktno.rs

22. 03. 2024. 17:27 5

"Dovoljan je jedan znak": Prvi hit "veći" od rata devedesetih

Dok se još ratovalo i živelo pod sankcijama pesma "Tek je 12 sati" prešla je Batrovce i postala hitčina devedesetih.

Bila je 1993. godina, rat je buktao između Srbije i Hrvatske, ali ostaje činjenica da je prva pesma koja je “zvučno, glasno i jasno” prešla preko granice bila “Tek je dvanest sati” zagrebačkog Elektro tima (E.T).

Ta je pesma fenomen tim više što je probila sve logične granice u vreme kada nije bilo interneta i Jutjuba.

- Ali nekada nije bilo ni radija pa su ljudi znali pesme - reći će ranije medijima o ovoj pesmi Ivana Ranilović Vrdoljak, poznatija kao Vanna iz grupe E.T. koja je napisala "zarazni" refren i otpevala singl koji traje više od 30 godina.

- Naprosto, dobra stvar je dobra stvar i gotovo. Ne možeš je ubiti. A ne možeš ni lošu stvar nafiksirati da bude dobra, iako su se mnogi ubili. Ta pesma je produkt vremena, najbolja moguća kombinacija drskog teksta, odličnog bita i produkcije koja je bila u korak sa svetom, zgodne, plave cure koja peva i dva tipa koji repuju - kaže pevačica.

U trenutku kada je pesma postala popularna, prešla granice Hrvatske i u srpskim klubovima grmelo "Baš me briga što si njeeeeen…”, Vanna i njeni prijatelji nisu bili svesni kolika je to hitčina kao ni barijera koje je pesma srušila.

To nije mogao da spreči ni, kao što kaže jedan stih "… mrak oko nas…", kojim bi se opisala atmosfera ratnih devedestih. Pesma je tada bila veća od samog benda.

- Mi smo bili trojka koja je snimala pesme, imali smo neke pokušaje, proveli smo dugo vremena misleći da ćemo zvučati odlično ne engleskom jeziku. Naravno da ‘Tek je 12 sati’ ima engleski refren jer ‘daj bože da nas otkrije neki strani producent’ - što se nikad nije dogodilo. Ta nas je pesma prerasla za mesec dana. Mi smo i dalje bili troje zanesenjaka koji nisu imali za picu. Ja sam živela u studentskoj sobi jer sam iz Koprivnice i došla sam da studiram u Zagreb, drugari su živeli u svojim stančićima. I onda su nam rekli da moramo ići okolo i to sviramo, a mi imamo dve, tri pesme. Imali smo još neke pesme u pripremi, tako da smo bili u jednom zanosu.

Njihov tadašnji menadžer je hteo da oni zvuče jako art, progresivno, nimalo konformistički. A kad je čuo "Tek je 12 sati" rekao je: "Otkud je došlo, takav refren?".

"Tek je 12 sati" je jedna od tih pesama za koju bi mnogi mogli da ispričaju ličnu istoriju šta im znači, i ne moraju da budu dizelaši, jer je ona srušila i tu podelu ko koju muziku sluša.

- To sam ja shvatila jako lično jer je refren bio moj. Napisala sam engleski refren jer sam studirala engleski i imala sam ga u malom prstu. Meni se učinilo da deo '… voljela bih znaaaaatiii…', malo vuče na seljački. I onda mi je Rajko Dujmić rekao 'Pa to ti je tek dobro' - prisetila se Vanna jednom prilikom.

Ima tih nekih pesama za koje znate tačno kad ste ih čuli, gde ste i sa kim bili ili pesme koje su obeležile važne trenutke u životu, ekskurzije, prve žurke, izlazak u klub, muvanje, poljubac, pogled… “Tek je 12 sati” je jedna od tih pesama za koju bi mnogi mogli da ispričaju svoju istoriju šta im znači ova p(j)esma...

Podsetite se:

Evo i teksta:

Tek je 12 sati
zavedi me
da ne bude dosadno
ona neće znati
da smo bili zajedno


Tek je 12 sati
osvoji me
da bude nam opasno
voljela bih znati
misliš li na mene
kad si s njom
Tek je 12 sati

Sada znam da nema razloga
predugo bježim od tvog pogleda
i sanjam da smo sami
i mrak oko nas
sačuvaj ljubav za nju
u meni nađi spas

Dovoljan je jedan znak
i učinit ću sve
ne trebam ja s tobom brak
baš me briga što si njen

U Srbiji je pesmu relativno skoro obradila Ana Stanić, pa poslušajte i njenu verziju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati