Zabava

Direktno.rs

04. 03. 2024. 08:58 0

"Juče su moje nevolje bile daleko": Nastanak "Yesterday"

Jedna od najvoljenijih pesama Bitlsa počinje rečima: "Juče su sve moje nevolje delovale tako daleko; a sad deluje kao da su tu da ostanu zauvek; oh, verujem u juče…"

Autor pesme "Yesterday" Pol Makartni podelio je sa javnošću kako je napisao kultni tekst.

I dok većina proteklih decenija, tačnije od 1965. godine kad je objavljena kao singl, ali i uvršćena na album “Help”, smatra da se stihovi: "Rekao sam nešto pogrešno, i sada žudim za onim juče" odnose na kraj jedne ljubavne veze, ispostavlja se da nije tako.

Zapravo, otkrio je to "tvorac" stihova Pol Makartni u podkastu "A Life in Lyrics" rekavši da je te stihove inspirisao jedan razgovor u kojem je posramio svoju majku zato što je pokušavala da zazvuči otmeno.

- Nekada, kad se osvrćeš unazad, shvatiš neke stvari. A sećam se jasno da sam se jednoga dana osećao tako posramljeno jer sam postideo svoju majku. Sedeli smo u dvorištu i razgovarali kao da smo Englezi aristokrate. A moja majka je bila Irkinja poreklom i bila je medicinska sestra. Tako da je, u svakom slučaju, bila daleko od uličnog govora – ispričao je Makartni, dodavši kako je njegova majka Meri volela da se zeza „glumeći“ aristokratkinju, s pravilnim govorom, u koji bi katkad ubacila i ponešto od velškog jezika, s obzirom da je vukla i neke korene iz Velsa.

- Znam da je rekla nešto tipa: „Pol, hoćeš li ga pitati da li ide…“ A ja sam joj na to uzvratio: „Da li ćeš da ga upitaš. Upitaš mama. Tako se kaže“. I ona se malo posramila. Sećam se da sam kasnije pomislio da tako nikada nije trebalo da je ispravljam, da joj kažem da je nešto pogrešno. I to me je držalo dugo. A tek kad je preminula, rekao sam sebi: „Eh, Bože, zaista bih voleo da nisam…“

Makartni je napisao ovu pesmu kada su mu bile 24 godine. A bilo je to čitavu jednu deceniju nakon što mu je majka Meri preminula od raka, podsetio je "Gardijan".

Numera "Yesterday" uvršćena je u Hol slavnih Gremija, a 2000. godine i magazin "Rolingstoun" i MTV proglasili su je najboljom pop pesmom svih vremena.

Baš ova pesma jedna je najobrađivanijih u istoriji muzike. U proteklim decenijama bilo je čak 2.200 obrada ove numere.

Makartni je već govorio o tome da mu smrt majke pomogla da iskaže taj veliki osećaj gubitka.

- Verovatno je toliko toga "spakovano" u tvoju mladost i neke formativne godine da ne možeš to odmah da prepoznaš, i da ceniš. Znam da je bilo tih nekih malih stvari koje bi mi ljudi oko mene oprostili. Jer, nisu u pitanju neke velike stvari. I obično sebi kažem: Kad bih mogao da uzmem gumicu, izbrisao bih sve i bilo bi bolje. Ali, kad mi je majka umrla zapitao sam se: "Da li sam ikada rekao nešto pogrešno?" Ni sam ne znam dešava li se to svima. Da li se svakom tekstopiscu desi da nesvesno u stihove o devojci zapravo umeće reči o mrtvoj majci? Verujem da se to dešava. A ja sam to, sasvim nesvesno, uradio – kazao je Pol Makartni.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati