Zabava

[ Izvor: RTS ]

29. 05. 2022. 16:58 4

Beograđanka na čelu dve kompanije: Milijarderka zvanično

Ruski biznismen Andrej Meljničenko prepisao je vlasništvo dve kompanije za proizvodnju uglja i đubriva svojoj supruzi Aleksandri i to dan pre nego što mu je Evropska unija uvela sankcije, prenosi Rojters.

Meljničenko, koji je izgradio poslovnu imperiju nakon pada Sovjetskog Saveza, odrekao se vlasništva u rudarskoj kompaniji SUEK AO i kompaniji za proizvodnju đubriva „Jurokem grup“ 8. marta u korist svoje supruge.

Sve do tada Meljničenko je vlasništvo nad kompanijama držao kroz lanac trustova i korporacija na adresama u Moskvi, švajcarskom gradu Cug i ostrvskim državama Kipru i Berumadama.

Ubrzo nakon što su se venčali, Andrej je Aleksandru proglasio naslednikom vlasništva nad kompanijama, koje bi nasledila u slučaju njegove smrti, navode Rojtersovi izvori koji su govorili pod uslovom da ostanu anonimni.

Kada je, međutim, rat u Ukrajini izbio 24. februara Andrej Meljničenko strahovao je da bi njegova poslovna imperija mogla da postane meta sankcija EU. Zbog toga je manje od dve nedelje kasnije – 8. marta prebacio vlasništvo obe kompanije na suprugu.

Sutradan, 9. marta EU je obelodanila da uvodi sankcije svim ljudima bliskim režimu Vladimira Putina, među kojima je i Meljničenko. Sankcije su uključile zamrzavanje njegove imovine, zabranu ulaska u EU i zabranu entitetima iz EU da ga finansiraju. Sankcijama, međutim, nisu obuhvaćena njegova supruga niti deca.

Nekoliko dana kasnije, jedna od jahti Andreja Meljničenka zaplenjena je u Trstu. 

Rojters navodi da nije uspeo da stupi u kontakt sa Meljničenkovima. Portparol kompanije SUEK takođe nije odgovorio na ove tvrdnje, ali je „Jurokem“, stacioniran u Švajcarskoj potvrdio da je Aleksandra zamenila supruga na mestu vlasnika kompanije. O tome je prvi pisao švajcarski list Tages-ancajger.

Magazin Forbs je prošle godine rangirao Andreja Meljničenka osmim najbogatijim Rusom sa bogatstvom od 18 milijardi dolara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati