Zabava

Direktno.rs

28. 05. 2023. 14:16 4

Nada Obrić snimila "Imala sam": Kebu proslavila

- Mislim da vrhunski zvuči i u mojoj interpretaciji - rekla je legendarna pevačica.

- Snimila sam je 1989. godine, uoči krvavih ratova u bivšoj Jugi. To je moja poslednja ploča za Jugoton. Naravno, ceo taj album je neopravdano loše prošao i ostao  nekom bunkeru. Ja mnogo volim pesmu "Imala sam", mislim da vrhunski zvuči i u mojoj inerpretaciji. Taman sam htela da je snimim na mom sledećem CD-u, kad čujem Kebu kako je promoviše na televiziji. Keba je to marketinški mnogo dobro uradio, imao je podršku i od FK Crvena Zvezda, koja je tada bila i prvak Evrope.

- Priznajem, bila sam tužna u tom trenutku. Naravno, Asim Sarvan, pisac i kompozitor pesme, može da je da kome god hoće. Mene je pogodilo samo to odsustvo kolegijalnosti. Ja znam da izvođačka prava nikad neće biti regulisana, a da baš svi budemo zadovoljni. Mislim da je osnovni red da kolega pita koleginicu da li mu ta pesma nešto znači, kao što ima mnogo tuđih pesama koje su se meni dopadale, a nije mi palo na pamet da ih presnimim, ispričala je poznata pevačica ranije za medije.

Pretrpela je Nada i mnogo drugih estradnih boli. Ali, i kad je najviše bolovala, nije uzvraćala istom merom.

- Vrhunac bezobrazluka je jedna mlada koleginica koja me pozove telefonom i kaže: "Nado, ja sam presnimila vašu pesmu "Dugo te, dugo, očekujem", snimila sam i spot". Ja kažem: "Ako ste već sve to uradili, a što me tek sad zovete. Koliko znam, ja nisam umrla, a ako vi mislite da jesam, onda u redu". Na sve to će mlada koleginica: "Nado, vi treba da ste srećni i ponosni što sam od tolikih pesama izabrala vašu". Ostalo mi samo da je pitam: "Izvinite, da li ja razgovaram sa Tinom Tarner?" A onda sledi novi šok - voditeljka u gledanoj TV emisiji najavljuje koleginicu i kaže: "Ovu pesmu je nekad pevala Nada Obrić".

Ipak, "Bolna ti ležim" je hit koji je, kako kaže, sastavni deo nje.

 - Tu pesmu je Dragan Stojković Bosanac nudio Sneži Đurišić i Zoranu Kaleziću. Kad mi je odsvirao samo jednu strofu na koncertu na Kalemegdanu, bilo mi je dovoljno da se zaljubim u nju, bespovratno i neizlečivo - kaže Nada Obrić.

- Sigurna sam da ništa nije slučajno, pa i ova pesma u mom repertoaru. Iako sam je dobila kao otpadak, posle odbijanja mojih kolega, "Bolna ti ležim" je sastavni deo mene, baš kao i većina mojih snimljenih pesama. U svakoj ima malo i mene, moje životne priče.

Na "Mesamu" 1985. u Sava centru Nada Obrić је prvi put javno otpevala pesmu "Bolna ti ležim".

- Jovan Ristić, čuveni Rica, je bio reditelj festivala. Protokol je podrazumevao da prethodni učesnik uruči mikrofon sledećem. Ja sam zahtevala da mi se mikrofon pričvrsti za stalak, jer imam takvu pesmu da ne želim da mlataram sa mikrofonom. Rica je, kao i uvek, sa puno autoriteta odbio, prišao mi je da proveri za početak da li sam pri sebi kad se usudih da tako nešto tražim od njega.

- Bila sam uporna, čak sam mu rekla da frekvencija njegovog glasa iritira moje uši. Postavila sam uslov, ili ću nastupiti u takvom ambijentu ili se neću pojaviti. Upornost se isplatila, dobila sam gran-pri festivala.

"Bolna ti ležim" u Nadinoj interpretaciji je redak primer balade koja izaziva delirijum u publici.

Bolna ti ležim, već godina ima,
živiš u mom srcu, u mojim mislima.
Borim se borim, borim sa sobom
bolna sam dušo, bolna za tobom.
Lijeka mi nema, za moje rane
sunca mi nema, za moje dane.

Molim te molim,makar se javi
bolna sam dušo,od tvoje ljubavi."

(Dragan Stojković Bosanac - Miodrag Ž. Ilić)

- Čak i na "Poselu na Kalemegdanu", gde su se pevale uglavnom brze i ritmične pesme, izazivala je oduševljenje publike. Zamislite taj otvoren prostor, trideset hiljada ljudi, a ja pevam "Bolna ti ležim". U startu umirim publiku, a onda je pevam i na bis!

Samo sa maestrom Draganom Stojkovićem Bosancem snimila je Nada tri megahita u čijem naslovu dominira reč "bol": "Bolna ti ležim", "700 dana bolujem", "Još me boli jedna stara rana".

- Bosanac je moj najbližii i najdugotrajniji saradnik. Ogromnu većinu mojih hitova je svirao, aranžirao, komponovao, producirao. I na mom poslednjem albumu smo radili sve sa živim instrumentima.

- Sve mi je traženija pesma "Da l' su godine". Kad vam kolege muzikanti, onako na prvu, kažu da je to pesmetina, onda shvatite da tu ima nečeg vrednog i univerzalnog. To je pesma Miše Mijatovića koja je na čudan način došla do mene, i koja je u tom trenutku bila moja životna priča. I zaista, ja sam imala puno života u tim godinama.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati