Zabava

Direktno.rs

01. 10. 2022. 10:00 1

Tragedija "Crvene jabuke": Tuga koja traje 36 godine

Pre 36 godine rok sastav "Crvena jabuka" pamtiće kao dan kada su im svi snovi, tada mladih muzičara punih volje i želje za napredovanjem u daljoj karijeri, pali u vodu.

Tog septembara 1986. godine na putu ka Mostaru, gde su imali zakazan koncert, momci iz grupe doživeli su saobraćajnu nesreću kod Jablanice u kojoj su ostali bez dva člana.

Na licu mesta poginuo je basista grupe Aljoša Buha, dok je pevač i jedan od osnivača grupe Dražen Ričl Zijo zadobio teške povrede, kojima je podlegao 1. oktobra 1986. godine.

Posle godinu dana pauze, grupa je objavila drugi album pod nazivom "Za sve ove godine", koji je smatran za neku vrstu posvete poginulim članovima benda. Iako se činilo da se grupa raspala, jer je Ričl bio oličenjenje i duša "Crvene jabuke", ipak je uspeh drugog albuma ohrabrio preostale članove da nastave.

Dražen Ričl, rođen u Sarajevu 12. marta 1962. godine, bio je glumac, komičar, nadrealista, jedan od pokretača "Novog primitivizma", gitarista nekoliko sarajevskih muzičkih grupa, pevač i jedan od osnivača "Crvene jabuke". Ričl je jedno vreme bio i gitarista sastava Elvis J. Kurtović, a bio je i glumac u "Top listi nadrealista".

Basista grupe, koji je preminuo na licu mesta, Aljoša Buha rođen je 4. januara 1962. godine, u Zenici. Živeo je i odrastao u istoj zgradi u kojem i još jedan član grupe, Darko Jelčić Cunja. Bili su kao braća. Bavio se sviranjem i pisanjem.

"Crvena jabuka" osnovana je u Sarajevu, 1985. godine i već sa prvim albumom, koji je imao istoimeni naziv kao i grupa, odmah su napravili uspeh. Njihova muzika bila je inspirisana "Bitlsima" i "Indeksima" i brzo je našla put do publike, a grupa i danas puni sale u gradovima širom bivše republike.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati