Zabava

Direktno.rs

22. 02. 2024. 17:59 0

Tajna "Haljinice boje lila": Pomešala stilove, pa u kafanu

Svi je znamo, slušamo je, zapevamo je, ali retko ko je upućen na istorijat pesme "Haljinica boje lila", koju je zapravo napisao naš poznati glumac, reditelj, pa i muzičar Nikola Pejaković Kolja.

Pesma je nastala kao bluz verzija, u tonu numera kakve se mogu čuti sa prvih albuma Nikole Pejakovića, ali je tokom snimanja filma "Rat uživo", dobila sasvim nov pravac i konotaciju.

Naime, u sceni u kojoj je trebalo da se peva pesma sa Amerikancem, dok bombe okolo padaju, ekipa na filmu nije mogla da se usaglasi koja to pesma da bude.
Tada je Nikola Pejaković zapevao "Haljinicu", ali u narodnoj verziji, što je i snimljeno.

- Ta pesma živi neki svoj život. Ja sam na drugom albumu objavio jednu verziju te pesme koja je meni izuzetno draga i snimljena je sa nekom ekipom iz "Skadarlije", za film "Rat uživo". Tu se slabije čuju, al su učestvovali Dragan Bjelogrlić i Srđan Todorović. Muzika se deli na dobru i lošu i to što je "Haljinica" postala narodna pesma, nema veze sa ovim prostaklukom - rekao je jednom prilikom Nikola Pejaković.

Pesma je zaživela, počela da se peva po veseljima, svadbama, rođendanima, druženjima, uz gitaru, uz harmoniku i znaju je i deca i odrasli. Ona je nastavila da živi neki svoj život, često je prepevavana, a onda je stigla i do Gorana Bregovića i Severine.

Budući da je, pored grupe "SMAK", Kolja veliki obožavalac grupe "Bijelo dugme", pristao "je da proda autorska prava Goranu Bregoviću, ali ne za novac... "Trampio" je pesmu - za gitaru "Bijelog dugmeta", na kojoj je Bregović svirao najveće koncerte sa ovim bendom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati