Slobodno vreme

Direktno.rs

25. 10. 2025. 14:01 0

Najbolji trik za svetu biljku koja donosi blagoslov DOMU: Evo kako da vam cveta kao luda

Da, reč je o bosiljku. Bosiljak u mnogim kulturama i tradicijama nazivaju svetom biljkom, a koristi se i pri krštenjima, venčanjima, verskim obredima i svećenju vodice. Njen miris i ukus obogaćuju jela, a svež list bosiljka često je nezaobilazan dodatak u mediteranskoj kuhinji.

Ipak, mnogi se suočavaju sa problemom da biljka brzo uvene ili izgubi snagu. Prema savetima stručnjaka, postoji jednostavan trik koji može produžiti život biljke i omogućiti mu da raste iznova i iznova.

Najčešća greška pri uzgoju

Najveća greška koju prave ljubitelji bosiljka jeste nepravilno branje listova. Ako se listovi kidaju nasumično, biljka gubi ravnotežu i energiju, pa prestaje da raste. Umesto toga, potrebno je brati listove od vrha stabljike, jer se na taj način podstiče grananje i formiranje novih izdanaka. Ovaj postupak omogućava da biljka stalno obnavlja lišće i ostane bujna.

Trik za produženje života bosiljka

Da bi bosiljak trajao duže, važno je da se redovno uklanjaju cvetni pupoljci. Kada biljka počne da cveta, energija se preusmerava sa listova na cvet, što dovodi do gubitka intenzivnog ukusa i bržeg starenja. Uklanjanjem pupoljaka produžava se životni ciklus i čuva se svežina listova.

Pored toga, stručnjaci savetuju da se bosiljak drži na mestu gde ima dovoljno svetlosti, ali da nije direktno izložen jakom suncu tokom celog dana. Optimalno zalivanje je takođe ključno – zemlja treba da bude vlažna, ali ne previše natopljena.

Praktični saveti za negu

Redovno orezivanje podstiče rast novih grana.

Saksija sa drenažom sprečava zadržavanje vode i truljenje korena.

Prihrana blagim đubrivom jednom u dve nedelje jača biljku.

Topla i svetla prostorija idealna je za uzgoj tokom cele godine

Bosiljak može trajati mesecima, pa čak i godinama, ako se pravilno neguje. Ključ je u pravom načinu branja listova i uklanjanju cvetnih pupoljaka, uz adekvatno zalivanje i dovoljno svetlosti. Na taj način, ova aromatična biljka ne samo da će oplemeniti vašu kuhinju, već će postati i dugovečan saveznik u pripremi zdravih i ukusnih jela.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [20.10.2025.]




Video dana

Kad život krene nizbrdo

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Dragana Stojkovića Piksija na klupi Srbije?

Rezultati