Slobodno vreme

[ Izvor: Index.hr ]

12. 10. 2025. 16:11 0

Saveti stručnjaka gde je najbolje čuvati čokoladu

Sa približavanjem praznika i sezone slatkiša, večna debata o tome kako pravilno čuvati čokoladu preti da ponovo podeli domaćinstva.

Pitanje da li da svoju omiljenu poslasticu držite u frižideru ili kuhinjskom ormaru je žestoko debatovane, a obe strane iznose jake argumente, prenosi Net.hr.

Međutim, stručnjak za čuvanje hrane Džošua Hjuston iz "Household Quotes" tvrdi da postoji jasan i nedvosmislen odgovor na ovu slatku zagonetku.

Zašto je frižider loš izbor?

Prema Hjustonovom, čuvanje čokolade u frižideru je loša ideja iz nekoliko ključnih razloga. Prvi i najočigledniji je sposobnost čokolade da apsorbuje mirise druge hrane u frižideru. Niko ne želi da mu čokolada ima aromu ostataka od večere.

- Drugo, hladne temperature mogu učiniti čokoladu gotovo bezukusnom - objašnjava Hjuston i dodaje da hladnoća može da utiče na složene ukuse kakaa, što oduzima veliki deo zadovoljstva koje čokolada pruža.

Promena boje čokolade

Da li ste ikada primetili da je vaša čokolada razvila neprivlačan beli sloj, kao da se pokvarila? A verovatno je kriv frižider.

- Promena boje je još jedan veliki problem - ističe Džošua i dodaje da se ovo dešava kada vlaga u frižideru izazove ono što se naziva „cvetanje šećera“, proces u kom šećer izlazi na površinu čokolade.

Orman je bolja opcija, ali pod određenim uslovima

Iako rok trajanja čokolade može biti od 10 meseci do dve godine (tamne sorte traju duže zbog manjeg sadržaja mleka), čini se da kuhinjski orman izlazi na kraj u borbi za očuvanje ukusa, piše Mirror.co.uk.

- Vaš orman je bolja opcija sve dok je suv, jer vlaga može negativno uticati na ukus tokom vremena. Idealna temperatura za čuvanje čokolade je između 12 i 18 stepeni Celzijusa, jer sve više od toga može dovesti do topljenja - zaključuje Hjuston.

Dodatni saveti

Da biste što duže održali svežom i ukusnom čokoladu, stručnjak nudi još nekoliko korisnih saveta.

- Ako otvorite čokoladu, ostatak umotajte u hermetički zatvorenu posudu ili je stavite u kontejner. Ovo će pomoći u zaštiti čokolade od vlage i spoljašnjih mirisa koji bi mogli uticati na njen ukus - savetuje on.

Takođe je ključno držati čokoladu dalje od direktne sunčeve svetlosti. Svetlost ne samo da izaziva pomenuto "cvetanje šećera“, već i ubrzava topljenje. Važno je napomenuti da je čokolada sa "cvetanjem šećera“ i dalje bezbedna za jelo, ali njen izgled i tekstura mogu biti manje privlačni, a ukus može biti malo drugačiji.

Ukratko, dok frižider može izgledati kao logično rešenje za sprečavanje topljenja, kuhinjski ormarić je daleko bolji izbor za očuvanje bogatog ukusa i fine teksture.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Snovi

Zoran Živković [10.10.2025.]




Video dana

Ovakvog pomoćnika bi svako poželeo

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na klupi Srbije?

Rezultati