Slobodno vreme
12. 10. 2025. 16:11 0
Saveti stručnjaka gde je najbolje čuvati čokoladu
Sa približavanjem praznika i sezone slatkiša, večna debata o tome kako pravilno čuvati čokoladu preti da ponovo podeli domaćinstva.
Pitanje da li da svoju omiljenu poslasticu držite u frižideru ili kuhinjskom ormaru je žestoko debatovane, a obe strane iznose jake argumente, prenosi Net.hr.
Međutim, stručnjak za čuvanje hrane Džošua Hjuston iz "Household Quotes" tvrdi da postoji jasan i nedvosmislen odgovor na ovu slatku zagonetku.
Zašto je frižider loš izbor?
Prema Hjustonovom, čuvanje čokolade u frižideru je loša ideja iz nekoliko ključnih razloga. Prvi i najočigledniji je sposobnost čokolade da apsorbuje mirise druge hrane u frižideru. Niko ne želi da mu čokolada ima aromu ostataka od večere.
- Drugo, hladne temperature mogu učiniti čokoladu gotovo bezukusnom - objašnjava Hjuston i dodaje da hladnoća može da utiče na složene ukuse kakaa, što oduzima veliki deo zadovoljstva koje čokolada pruža.
Promena boje čokolade
Da li ste ikada primetili da je vaša čokolada razvila neprivlačan beli sloj, kao da se pokvarila? A verovatno je kriv frižider.
- Promena boje je još jedan veliki problem - ističe Džošua i dodaje da se ovo dešava kada vlaga u frižideru izazove ono što se naziva „cvetanje šećera“, proces u kom šećer izlazi na površinu čokolade.
Orman je bolja opcija, ali pod određenim uslovima
Iako rok trajanja čokolade može biti od 10 meseci do dve godine (tamne sorte traju duže zbog manjeg sadržaja mleka), čini se da kuhinjski orman izlazi na kraj u borbi za očuvanje ukusa, piše Mirror.co.uk.
- Vaš orman je bolja opcija sve dok je suv, jer vlaga može negativno uticati na ukus tokom vremena. Idealna temperatura za čuvanje čokolade je između 12 i 18 stepeni Celzijusa, jer sve više od toga može dovesti do topljenja - zaključuje Hjuston.
Dodatni saveti
Da biste što duže održali svežom i ukusnom čokoladu, stručnjak nudi još nekoliko korisnih saveta.
- Ako otvorite čokoladu, ostatak umotajte u hermetički zatvorenu posudu ili je stavite u kontejner. Ovo će pomoći u zaštiti čokolade od vlage i spoljašnjih mirisa koji bi mogli uticati na njen ukus - savetuje on.
Takođe je ključno držati čokoladu dalje od direktne sunčeve svetlosti. Svetlost ne samo da izaziva pomenuto "cvetanje šećera“, već i ubrzava topljenje. Važno je napomenuti da je čokolada sa "cvetanjem šećera“ i dalje bezbedna za jelo, ali njen izgled i tekstura mogu biti manje privlačni, a ukus može biti malo drugačiji.
Ukratko, dok frižider može izgledati kao logično rešenje za sprečavanje topljenja, kuhinjski ormarić je daleko bolji izbor za očuvanje bogatog ukusa i fine teksture.
Komentari 0
ostavi komentar