Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

05. 10. 2025. 17:33 2

Stručnjaci nemaju dilemu - trouglasti sendviči zaista imaju bolji ukus

Od odnosa filova po zalogaju do vizuelne privlačnosti, stručnjaci i gurmani se slažu – trouglovi su bolji od pravougaonika.

Mnogi ljubitelji sendviča tvrde da više vole one isečene dijagonalno, nego klasične pravougaone.

Dok ova preferencija nekima ima savršenog smisla, drugi ne mogu da shvate kako oblik može uticati na ukus, posebno zato što su sastojci potpuno isti, prenosi Net.hr.

Međutim, stručnjaci su se pridružili debati i potvrdili – sendviči zaista mogu imati bolji ukus kada se iseku na trouglove.

Dok se sadržaj i ukusi pojedinačnih sastojaka ne menjaju, oblik utiče na celokupno iskustvo jedenja. Tajna leži u načinu na koji jedemo i doživljavamo svaki zalogaj.

Ključ je u odnosu fila i kore

Jedan od stručnjaka koji je objasnio ovaj fenomen je edukator nauke i tehnologije Luis Viljazon. Otkrio je da trouglasti oblik omogućava „više fila po zalogaju“. Razlog je jednostavan: trouglasti sendvič ima dva ugla od 45 stepeni koji vam omogućavaju da zagrizete mnogo dublje u sredinu sendviča sa prvih nekoliko zalogaja, piše Express.co.uk.

Na taj način, prva dva zalogaja sadrže veći odnos fila i kore. Treći zalogaj je često skoro u potpunosti bez kore, sa još ukusnijim filom. Naravno, poslednji zalogaj je uglavnom sa korom, ali kako Vilazon zaključuje, „ne možete imati sve“.

Ovo je oblik sendviča koji se najčešće nalazi u supermarketima kao deo gotovih obroka.

Estetika i praktičnost kao važni faktori

Pored naučnog objašnjenja, postoji i vizuelni element. Vlasnik jedne poznate prodavnice delikatesa u Njujorku objasnio je da sendviči isečeni dijagonalno izgledaju primamljivije.

- Jednostavno izgledaju lepše i estetski su prijatniji. U suštini, sečenje dijagonalno stvara utisak veće vrednosti nego sečenje ravno - rekao je, dodajući da ugaoni deo takođe nudi drugačiju teksturu u poređenju sa ostatkom sendviča.

Korisnici društvenih mreža se slažu. Mnogi na Reditu su podelili svoja iskustva:

- Možete lepo, duboko da zagrizete bez rizika da vam sos završi na obrazu. To se ne može reći za pravougaoni oblik - napisao je jedan korisnik.

Iako na prvi pogled može izgledati kao trivijalna stvar, način na koji se seče sendvič može zaista promeniti celokupno iskustvo. Veći odnos punjenja u prvim zalogajima, estetska privlačnost i praktičnost prilikom jela su naučno i empirijski potvrđeni razlozi zašto mnogi od nas instinktivno posežu za trouglastim sendvičem.

Sledeći put kada pravite sendvič, pokušajte da ga isečete dijagonalno i vidite da li ćete osetiti razliku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


DemOFFkratija

Zoran Živković [01.10.2025.]




Video dana

Daj meni, ja sam ekspert

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na klupi Srbije?

Rezultati