Slobodno vreme
21. 07. 2025. 21:45 0
Da li je čokolada sa belim mrljama bezbedna za jelo? Šta kažu stručnjaci
Tokom leta često se desi da otvorimo čokoladu, a ona na sebi ima bele mrlje usled topljenja i ponovnog hlađenja… Ukoliko ste se pitali da li je takva čokolada dobra za jelo, u nastavku otkrijte odgovor stručnjaka.
Da li je čokolada sa belim mrljama bezbedna za jelo
Ako se pitate da li bi čokoladu koja deluje prošarano beličastim tragovima trebalo da bacite, stručnjaci kažu: "Ne, takva čokolada je bezbedna za jelo".
- Svi oblici čokolade, uključujući pločice, prelive i bombone, mogu razviti beličaste mrlje. Ova čokolada je verovatno bezbedna za jelo, kuvanje i pečenje iz dva razloga. Prvo, čokolada ima malo vlage u sebi, pa je mikroorganizmima teško da se nasele i razviju uprkos visokom sadržaju šećera. Drugo, kakao je pun prirodnih antioksidanata koji sprečavaju oksidaciju i kvarenje masti - piše Punkufer.hr.
- Mrlje od čokolade su prirodna promena koja se javlja kada se loše temperirana čokolada skladišti u toplim, vlažnim uslovima tokom dužeg vremenskog perioda. Ova prašnjavost, poznata kao "cvetanje", uzrokovana je nakupljanjem masti ili šećera na površini čokolade - objašnjava dr Stjuart Farimond u knjizi "Nauka o kuvanju: Sve što treba da znate da biste savladali umetnost kuvanja", dodajući da se cvetanje masti javlja kada se masti u čokoladi istope i formiraju velike, primetne grudvice. Cvetanje šećera nastaje kada se šećer istopi i ostavi tanak sloj šećera.
Rok trajanja
Dobro je znati da će crna čokolada trajati najmanje dve godine od proizvodnje, dok će mlečna i bela čokolada trajati upola manje jer sadrže mlečne masti, koje se brže kvare od kakao putera.
Čokolada koja je postala siva zbog "cvetanja" je bezbedna za jelo, ali ako primetite buđ, druge abnormalnosti ili ako je čokoladi prošao rok trajanja, najbolje je da je bacite.
Komentari 0
ostavi komentar