Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

22. 10. 2024. 07:00 0

Nesvakidašnji razlog veće potrošnje goriva - retko se misli o tome

Potrebno vam je svega par minuta, a znatno će pomoći kod uštede goriva.

Ian Vilson, generalni direktor osiguravajućeg društva, objasnio je kako jednostavno održavanje automobila dovodi do značajne uštede goriva. On smatra da nakupljanje prljavštine na karoseriji vozila može uticati na aerodinamiku.

Čistiji automobil će lakše ‘kliziti kroz vazduh’, što znači da automobili ne moraju da rade toliko na snazi i zbog toga će trošiti manje goriva.

Drugi saveti kao što su hipermiling, ekonomična vožnja, zatvaranje prozora i isključivanje klima uređaja verovatno će dovesti do dodatnih ušteda.

Međutim, ovaj savet za čistoću, kada se koristi u kombinaciji sa drugim savetima za uštedu, može značajno uticati na budžet.

- To je zato što čistoća automobila utiče na njegovu aerodinamiku. Malo ili nimalo prljavštine na vašem automobilu znači da će to biti mnogo efikasnija vožnja - rekao je Vilson, a piše „Express.co.uk“.

Prljavština može da uđe u motor

Tommy’s Express autopraonica takođe upozorava da se prljavština može nakupiti i dramatično uticati na aerodinamiku automobila.

- Kako se prljavština akumulira na automobilu tokom vremena, grube površine dovode do toga da vozilo postaje manje aerodinamično, čime se smanjuje brzina. Čišćenje vozila olakšava strujanje vazduha preko površina, što omogućava bolju vožnju i manju potrošnju goriva - kažu iz ove perionice.

Međutim, otpor vazduha nije jedini razlog zašto bi vozači trebalo da razmisle o češćem pranju svojih vozila. Delovi vazdušnog filtera mogu se vremenom začepiti što može imati veliki uticaj na performanse automobila, prenosi Net.hr.

Začepljen protok vazduha može uticati na performanse motora, što će onda uticati na efikasnost goriva.

Stručnjaci su objasnili da prljavi filter za vazduh obično izgleda siv, prašnjav ili tamniji nego inače. Vremenom će više zagađivača ući u motor, a to može povećati habanje cilindara, klipova i ležajeva. Vozači će tada najverovatnije primetiti da motor ima manju snagu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Volim zvuk motora

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati