Slobodno vreme

[ Izvor: N1 ]

21. 10. 2024. 07:20 0

Vrste vlage i kako ih se rešiti u svom domu

U hladnim jesenjim i zimskim danima, kada se toplota naših domova susreće sa hladnoćom napolju, često nailazimo na neprijatnog gosta - vlagu.

 Ovaj tihi neprijatelj ne samo da kvari estetiku našeg životnog prostora, već može ozbiljno ugroziti naše zdravlje i udobnost.

Znaci vlage u kući

Zamislite da uđete u sobu i odmah vas dočeka težak, pljesniv miris. To je prvi i najočigledniji znak vlage. Ovaj karakterističan miris buđi je poput alarma koji upozorava na problem vlage u vašem domu.

Zatim obratite pažnju na zidove. Tamne mrlje ili izbledeli malter mogu biti znak da vlaga polako izjeda strukturu vašeg doma. Ako primetite da tapete počinju da se odvajaju od zidova ili se uvijaju, to je gotovo sigurno zbog vlage koja se nakupila iza njih.

Dodirnite zidove. Ako su hladne i vlažne na dodir, ovo je još jedan znak da je vlaga ušla u vaš dom. Zdrav zid treba da bude suv i topao, prenosi N1 Sarajevo.

Na kraju, pogledajte prozore. Prekomerna kondenzacija koja se stalno vraća, čak i nakon brisanja, znak je da imate problem sa vlagom u svom domu.

Vrste vlage i uzroci

1) Kondenzacija je najčešći oblik vlage. Nastaje kada topli, vlažni vazduh dođe u kontakt sa hladnim površinama, kao što su prozori ili zidovi. Ovo je posebno čest problem u kupatilima i kuhinjama, gde se proizvodi mnogo pare.

2) Povećanje vlažnosti je podmuklo. Ona se penje iz zemlje kroz zidove kuće, ostavljajući za sobom trag uništenja. Ako primetite da vam lajsne propadaju ili da se boja ljušti na dnu zidova, verovatno imate posla sa porastom vlage.

3) Prodorna vlaga dolazi spolja, često zbog oštećenja krova ili zidova. Ako vidite da se na određenim mestima na zidu pojavljuju vlažne mrlje, posebno nakon kiše, to je verovatno znak prodora vlage.

Kako se osloboditi vlage

Ventilacija je ključ

Dobra ventilacija je vaše najjače oružje u borbi protiv vlage.

Otvorite prozore na najmanje 15 minuta svakog jutra, čak i zimi. Ovo će omogućiti da vlažni vazduh izađe i da uđe svež vazduh. U dnevnoj sobi i kuhinji, gde se proizvodi najviše vlage, razmislite o ugradnji ventilatora. Oni će efikasno izvući vlažan vazduh spolja, sprečavajući kondenzaciju.

Održavajte konstantnu temperaturu

Vlaga voli hladne površine, tako da održavanje konstantne temperature u vašem domu može značajno smanjiti kondenzaciju.

Pokušajte da održite udobnu, stabilnu temperaturu u celoj kući. Ovo će sprečiti stvaranje hladnih tačaka na kojima se vlaga može kondenzovati.

Izolacija je vaš saveznik

Dobra izolacija ne samo da će pomoći da vaš dom bude topao, već će i sprečiti hladne tačke na kojima se može skupljati vlaga. Posebno obratite pažnju na izolaciju zidnih šupljina i potkrovlja.

Dnevna rutina protiv vlage

Male dnevne navike mogu imati veliki uticaj na borbu protiv vlage.

- Obrišite prozore i pragove svakog jutra da biste uklonili kondenzaciju.

- Pokrijte šerpe i tiganje tokom kuvanja da biste smanjili količinu pare koja se oslobađa.

- Nakon tuširanja, obrišite zidove i pod kupatila da biste uklonili višak vlage.

Pametno sušenje veša

Ako je moguće, sušite veš napolju, čak i zimi. Sušenje veša u zatvorenom prostoru oslobađa veliku količinu vlage u vazduh. Ako morate da sušite veš unutra, uverite se da je prostorija dobro provetrena.

Vaš dom, vaše utočište

Borba protiv vlage može izgledati zastrašujuće, ali uz pravo znanje i alate, možete pretvoriti svoj dom u suvo, zdravo i udobno utočište.

Zapamtite, ključ je prevencija i redovno održavanje. Redovno proveravajte da li ima znakova vlage i brzo reagujte ako ih primetite.

Primenom ovih strategija ne samo da ćete se osloboditi vlage, već ćete stvoriti zdravije i udobnije okruženje za sebe i svoju porodicu. Vaš dom je vaše utočište i zaslužuje da bude mesto gde se osećate bezbedno, udobno i zdravo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Tvrda glava

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati