Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

14. 10. 2024. 08:53 1

Da li treba zagrejati motor pre nego što se krene u vožnju?

Motor sa unutrašnjim sagorevanjem sastoji se od više od 1.000 delova koji su napravljeni od različitih materijala. To znači da se komponente šire različitim brzinama kako se zagrevaju.

Mnogi proizvođači automobila navode da motor sa unutrašnjim sagorevanjem više ne treba da se zagreva do radne temperature. Ova tvrdnja je opravdana visokim standardima proizvodnje savremenih motora, kao i izborom materijala. Ali ako želite da dugo uživate u svom vozilu, ne bi trebalo da ih slušate, navodi nemački Auto Bild.

Svaki motor treba da se zagreje, kažu, da bi se smanjilo habanje. Hladno motorno ulje je obično mnogo gušće i viskoznije od motornog ulja koje je na radnoj temperaturi.

Tokom hladnog starta potrebno je više vremena za pumpanje ulja do ležajeva i mesta za podmazivanje motora i turbopunjača.

Ako naglo ubrzate odmah nakon pokretanja motora, rizikujete nedovoljno podmazivanje važnih delova, a zatim i veće habanje i, u najgorem slučaju, čak i oštećenje motora.

Ovo važi i za hladan start leti, a naročito na zimskim temperaturama.

Šta savetuje Auto Bild? Prvo upalite motor, a zatim vežite sigurnosni pojas. Svako ko se pridržava ovog malog pravila čini mnogo dobrog za motor.

Međutim, čak i ako je ulje dospelo do svih važnih tačaka za podmazivanje u motoru ili u turbopunjaču, motor ne treba odmah uvoditi u visoke obrtaje.

Motor sa unutrašnjim sagorevanjem sastoji se od više od 1.000 delova koji su napravljeni od različitih materijala. To znači da se komponente šire različitim brzinama kako se zagrevaju.

Na primer, klipovi se veoma brzo zagrevaju sagorevanjem koje se odvija u cilindru, zbog čega se brže šire.

Zidovima cilindara, koji su deo bloka motora, potrebno je više vremena. Zazor, odnosno razmak između klipova i zidova cilindara postaje premali, što dovodi do dodatnog habanja.

Glava cilindra je takođe često napravljena od drugog materijala u odnosu na blok motora. Ako se komponente ne šire ravnomerno, može doći do curenja u blizini zaptivke glave cilindra.

Pukotine od naprezanja mogu se pojaviti i u glavi cilindra. Dok motor ne dostigne radnu temperaturu, broj obrtaja treba da ostane u donjoj trećini opsega na obrtomeru.

Preporučuje se da se ne daje pun "gas".

Zagrevanje motora, s druge strane, nije dobro ako automobil stoji.

Tada se sve komponente ne mogu zagrejati tako brzo i efikasno kao što bi trebalo. Zato, krenite napred, ali nemojte forsirati motor dok se ne zagreje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Mučki napad sa leđa

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati