Slobodno vreme

Direktno.rs

11. 10. 2024. 13:01 0

Igru koja je pomogla svojim dizajnerima da osvoje Nobelovu nagradu možete da igrate i Vi

Možda znate da biohemičar Dejvid Bejker deli Nobelovu nagradu za hemiju 2024. sa dvojicom istraživača iz Google-ovog DeepMind-a. Ali niste znali da im je video igrica pomogla da stignu dotle, igrica koju i Vi možete da igrate - i doprinosite nauci.

Bejker i Institut za dizajn proteina Univerziteta u Vašingtonu naveli su tim da kreiraju fold.it, onlajn slagalicu u kojoj igrači zapravo dizajniraju sintetičke proteine. Prvobitno, igra je bila kodirana da bi omogućila igračima da pomognu u određivanju strukture postojećih proteina, počevši od 2008. godine. U 2019, projekat se proširio kako bi omogućio igračima da zapravo dizajniraju nove proteine koji nikada ranije nisu postojali.

Igra u suštini postavlja alate za igrače da dođu do novih proteina, a kada se „reši“, omogućava naučnicima da ih provere.

- Naučnici su u laboratoriji testirali 146 proteina koje su dizajnirali igrači Foldita. Utvrđeno je da je 56 stabilno - saopštio je tada univerzitet.

- Ovaj nalaz sugeriše da su igrači proizveli neke realistične proteine. Istraživači su prikupili dovoljno podataka o četiri od ovih novih molekula da pokažu da su dizajni usvojili svoje predviđene strukture.

Igra (i rad) se nastavlja i danas. Korisnici mogu uzeti "lančiće" aminokiselina i saviti ih u odgovarajući oblik. Ovaj oblik omogućava proteinu da izvrši svoju dodeljenu funkciju. Primeri proteina uključuju insulin i hemoglobin. Foldit se proširio kako bi preuzeo male molekule koji nisu proteini, kao što je aspirin.

- Ako se istraživač proteina bori sa određenim problemom, stvoriće Foldit zagonetku za svoj problem - kaže Foldit stranica.

- Igranjem Foldit zagonetki pomažete u rešavanju problema istraživanja proteina.

Do sad, aktuelni problemi su uključivali otrov platipusa i KCNK1 VSD, koji pomaže u regulisanju srčanog ritma.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Probaj i ti, zabavno je

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati