Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

10. 09. 2024. 11:18 0

Gugl izgubio bitku: Kažnjen sa 2,42 milijarde evra

Kompanija “Alfabet” u čijem sastavu je “Gugl” (Google) izgubila je borbu protiv kazne od 2,42 milijarde evra (2,7 milijardi dolara) koju su joj pre sedam godina izrekli regulatori za zaštitu konkurencije EU, što je jedna od tri visoke kazne izrečene kompaniji zbog različitih antikonkurentskih praksi.

Evropska komisija je 2017. godine kaznila najpopularniji svetski internet pretraživač zbog korišćenja sopstvene usluge za poređenje cena kako bi stekao nepoštenu prednost u odnosu na manje evropske rivale.

Niži sud je 2021. godine podržao odluku EU tela za zaštitu konkurencije, što je navelo Gugl da uloži žalbu Sudu pravde Evropske unije sa sedištem u Luksemburgu.

Sudije Suda pravde EU su napomenule da zakon EU ne sankcioniše postojanje dominantnog položaja, već njegovo zloupotrebljavanje, prenosi Rojters.

- Posebno je zabranjeno ponašanje preduzeća u dominantnom položaju koje ima za cilj sprečavanje konkurencije na osnovu zasluga i time verovatno nanosi štetu pojedinačnim preduzećima i potrošačima - rekli su.

Gugl je sakupio 8,25 milijardi evra u kaznama u slučajevima antikonkuretskih praksi u EU u poslednjoj deceniji. Kompanija osporava dve presude koje uključuju njegov Android mobilni operativni sistem i AdSense uslugu oglašavanja, i sada čeka presude.

Takođe se bori protiv optužbi za kršenje zakona o konkurenciji EU izdatih prošle godine, koje bi mogle da prisile kompaniju da proda deo svog unosnog adtech poslovanja, odnosno tehnologije za oglašavanje, nakon što su je regulatori optužili za favorizovanje sopstvenih usluga oglašavanja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati