Slobodno vreme

Direktno.rs

06. 09. 2024. 15:19 0

Bluetooth 6.0 - Šta možemo da očekujemo od sledeće generacije bežičnog povezivanja

Predviđen za uvođenje krajem 2024. godine, Bluetooth 6.0 obećava da će pomeriti granice bežične tehnologije sa poboljšanjima koja će transformisati i potrošačke i industrijske aplikacije. Najnovija evolucija u Bluetooth standardu, nakon Bluetooth 5.4. Uvodi značajne nadogradnje koje imaju za cilj poboljšanje performansi, smanjenje kašnjenja i proširenje mogućnosti Bluetooth uređaja. Razvijen od strane Bluetooth Special Interest Group (SIG), ovaj novi standard je dizajniran da ispuni zahteve sve složenijih aplikacija koje zahtevaju veliku količinu podataka.

Najzanimljivija je nova opcija pod nazivom Bluetooth Channel Sounding. Funkcija može da odredi distancu između dva uređaja, sa preciznošću u centimetrima, što je inovacija sa značajnim prednostima za bežični ekosistem. Na primer, tehnologija obezbeđuje da samo ovlašćeni korisnici mogu da otključaju vrata ili pristupe sigurnim delovima u zgradama opremljenim bežičnim bezbednosnim sistemima. Neke od ključnih karakteristika Bluetooth 6.0 su:

1. Povećane brzine prenosa podataka

Jedna od najočekivanijih karakteristika Bluetooth 6.0 je njegova poboljšana brzina prenosa podataka. Dok Bluetooth 5.4 podržava brzine do 2 Mbps, Bluetooth 6.0 ima za cilj da pomeri ovo ograničenje na 4 Mbps. Ovo povećanje propusnog opsega će olakšati bržu razmenu podataka, što je posebno korisno za audio strimovanje visoke definicije i prenos velikih datoteka.

2. Prošireni domet i poboljšana pokrivenost

Bluetooth 6.0 je postavljen da značajno proširi svoj efektivni domet. Standard će podržavati domete do 300 metara (približno 984 stope) na otvorenim prostorima, što je značajno poboljšanje u odnosu na domet od 200 metara njegovog prethodnika. Ovo poboljšanje će poboljšati povezivanje u većim prostorima i spoljašnjim okruženjima, čineći Bluetooth 6.0 idealnim za industrijske i pametne kućne aplikacije.

3. Manje kašnjenje

Latencija je oduvek bila kritičan faktor u bežičnoj komunikaciji, posebno za aplikacije koje zahtevaju odgovore u realnom vremenu, kao što su igre ili virtuelna stvarnost. Bluetooth 6.0 obećava smanjenje kašnjenja na izuzetnu 1 milisekundu, u odnosu na 2 milisekunde Bluetooth 5.4. Ovo smanjenje će učiniti Bluetooth 6.0 atraktivnom opcijom za aplikacije visokih performansi gde se računa svaka milisekunda.

4. Povećana gustina uređaja

Bluetooth 6.0 uvodi poboljšanja u gustini uređaja, omogućavajući da se više uređaja poveže istovremeno bez smetnji. Ovo je posebno relevantno za okruženja poput pametnih gradova i velikih industrijskih postrojenja, gde brojni senzori i uređaji moraju da rade u neposrednoj blizini. Mogućnost novog standarda da rukuje sa do 1000 uređaja u jednoj mreži označava značajan skok u odnosu na prethodno ograničenje.

5. Napredna energetska efikasnost

Efikasnost energije ostaje ključni aspekt Bluetooth tehnologije, posebno za uređaje na baterije. Bluetooth 6.0 uključuje naprednije funkcije za uštedu energije, uključujući prilagodljivu kontrolu snage i efikasnije protokole za prenos podataka. To znači da će uređaji koji koriste Bluetooth 6.0 uživati u dužem trajanju baterije, što je ključna prednost za nosivu tehnologiju i IoT uređaje.

6. Poboljšane bezbednosne funkcije

Bezbednost i dalje ostaje prioritet uz Bluetooth 6.0. Novi standard uvodi poboljšane algoritme za šifrovanje i robusnije protokole za autentifikaciju radi zaštite prenosa podataka. Ovo će biti posebno važno kako raste broj povezanih uređaja i povećava se potencijal za bezbednosne propuste.

Prošireni domet Bluetooth 6.0 i poboljšana gustina uređaja u velikoj meri će imati koristi od pametnih kućnih sistema i IoT mreža. Zamislite pametnu kuću u kojoj svi uređaji, od osvetljenja do termostata, komuniciraju neprimetno bez smetnji. Povećani propusni opseg će takođe podržati visokokvalitetni audio i video striming na više uređaja.

U sektoru zdravstva, nisko kašnjenje Bluetooth 6.0 i poboljšana efikasnost energije mogu da revolucionišu daljinsko praćenje pacijenata i povezivanje medicinskih uređaja. Uređaji će moći efikasnije da prenose podatke u realnom vremenu, pružajući blagovremeno ažuriranje zdravstvenih radnika.

Za industrijske primene, povećani domet i gustina uređaja Bluetooth 6.0 omogućiće sofisticiranije sisteme automatizacije i kontrole. Fabrike i skladišta mogu da primene veći broj senzora i aktuatora koji pouzdano komuniciraju na većim udaljenostima.

U domenu proširene i virtuelne stvarnosti, gde su kašnjenje i brzine prenosa podataka kritične, nisko kašnjenje i mogućnosti velike brzine Bluetooth 6.0 pružiće impresivnije i brže iskustvo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati