Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

31. 08. 2024. 10:28 0

Ogroman okean otkriven ispod Zemljine kore sadrži više vode nego onaj na površini

Od nedavno se svakodnevno pojavljuju neverovatne naučne priče koje nas ostavljaju bez daha. Put u sredšte Zemlje je pun čudesnih otkrića poput ogromnog okeana, mnogo većeg od onog na površini.

Prvo je otkrivena zastrašujuća crna rupa koja je uperena pravo u nas, zatim je pronađena ogromna rupa na Suncu, a nedavno je otkriven izgubljeni kontinent koji je nestao pre 375 godina. Sada ljudi tek otkrivaju da postoji masivan okean skriven ispod Zemljine kore.

Ispostavilo se da postoji ogromna količina vode na dubini od 640 kilometara ispod Zemljine površine, sačuvana u steni poznatoj kao „ringvudit“.

Naučnici su ranije otkrili da se voda nalazi unutar stena omotača u sunđerastom stanju, koje nije ni tečno, ni čvrsto, ni gasovito, već predstavlja četvrto stanje.

Naučni rad pod nazivom „Dehidraciono topljenje na vrhu donjeg omotača“ objavljen je 2014. godine i predstavlja ove nalaze.

Zemlja krije ogroman okean vode ispod kore

- Ringvudit je poput sunđera, upija vodu; postoji nešto vrlo posebno u kristalnoj strukturi ringvudita što mu omogućava da privlači vodonik i zarobljava vodu - rekao je geofizičar Stiv Džejkobsen u to vreme.

- Ovaj mineral može sadržati mnogo vode u uslovima dubokog omotača - dodao je Džejkobsen, koji je bio deo tima koji je iza ovog otkrića.

On je dodao: - Mislim da konačno vidimo dokaze za celoplanetarni ciklus vode, što može pomoći da se objasni ogromna količina tečne vode na površini naše nastanjive planete. Naučnici su decenijama tražili ovu nedostajuću duboku vodu.

Naučnici su došli do ovih saznanja nakon proučavanja zemljotresa i otkrivanja da seizmometri beleže udarne talase ispod površine Zemlje.

Iz toga su uspeli da ustanove da se voda nalazi u steni poznatoj kao ringvudit.

Ako stena sadrži samo 1% vode, to bi značilo da ispod površine Zemlje ima tri puta više vode nego u okeanima na površini.

Ovo nije jedino značajno otkriće koje su naučnici nedavno ustanovili. Zapravo, istraživači su pronašli potpuno novi ekosistem kada su uz pomoć podvodnog robota zaviri ilispod vulkanske kore, što pokazuje da priroda još uvek ima mnogo tajni koje treba otkriti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati