Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

30. 08. 2024. 07:11 0

Snimak sa TikToka pomera granice, ljubimac naučio 92 reči

Psi razumeju ljudske reči: ovo je šokantni zaključak jedne studije koja je sprovedena nakon što su na TikToku objavljeni snimci pasa koji koriste dugmad na zvučnoj ploči za "priču" sa vlasnicima.

Naučnici su pokrenuli istraživanje posle niza viralnih video snimaka na TikToku i Instagramu na kojima četvoronožni prijatelji "razgovaraju" sa vlasnicima pomoću dugmadi na zvučnoj ploči.

Zeka, pas rase šipadudl - mešanca staroengleskog ovčara i pudle - jedan je od najpoznatijih primera sa TikToka čiji se snimci emituju u milionima pregleda. Zeka je naučio 92 reči, a pokazao je mali repertoar u video zapisu koji su na TikTok nalogu @whataboutbunny postavili njegovi vlasnici.

Video zapis Zekinog "razgovora" do sada je pregledan i saslušan više od 13 miliona puta!

Stručnjaci su odlučili da ispitaju da li psi zaista komuniciraju pomoću ljudskih reči ili samo reaguju na signale svojih vlasnika.

Istraživači sa Kalifornijskog univerziteta u San Dijegu otkrili su da psi obučeni da koriste dugmad na zvučnoj ploči zaista razumeju određene reči i mogu da proizvedu kontekstualni odgovor.

Studija je sprovedena tako što su naučnici lično posetili 30 porodica sa psima širom SAD da bi testirali kako "razgovaraju" pomoću dugmadi na zvučnoj ploči. Drugu fazu eksperimenta sprovelo je 29 vlasnika pasa kod kuće, pod daljinskim nadzorom.

Otkriveno je da psi na odgovarajući način reaguju na reči kao što su "igra" i "napolju". Iznenađuje činjenica da su psi razumeli ove reči bez obzira na to da li su ih izgovarali vlasnici ili su pokrenute pritiskom na dugme. Takođe nije bilo važno da li je dugmad pritisnuo vlasnik ili nepoznata osoba.

Rezultati studije, objavljeni u časopisu Plos one, ukazuju na to da naši psi ne samo da umeju da "čitaju" govor tela vlasnika, već znaju i da obrade reči.

Studija je sprovedena da bi se otklonila sumnja u to da li psi zaista razumeju šta znači koje dugme na zvučnoj ploči. Nalazi studije pokazuju da su reči psima veoma bitne i da psi reaguju na same reči, a ne samo na povezane znakove.

Buduće studije treba da istraže kako psi aktivno koriste zvučnu dugmad, uključujući značenje i sistematičnost usklađene sa pritiskanjem. Ovo istraživanje naglašava važnost proučavanja životinja u njihovom kućnom okruženju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati