Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

28. 08. 2024. 10:36 0

Mapa pokazuje šta se u kojoj zemlji nikako ne radi u restoranima

Kada jedete picu u Njujorku, nikada ne bi trebalo da koristite nož i viljušku; u Španiji nemojte piti vodu sa supom, a u Boliviji udate žene smeju da popiju samo jednu čašu vina u baru - to su neke od zanimljivosti bontona u različitim zemljama istaknute novom mapom.

Mapa objavljena na Daily Mailu prikazuje šta treba, a šta nikako ne treba raditi prilikom konzumacije hrane i pića u različitim zemljama. Podaci su prikupljeni putem Google pretrage specifičnih pravila iz preko 180 zemalja širom sveta, kao i istraživanjem stotina kulturnih vodiča i lokalnih saveta.

Tako se ispostavilo i da je u Francuskoj pogrešan korak seći salatu nožem, u Italiji se kafa s mlekom ne pije posle 11 sati, dok je u Engleskoj, prema zakonu iz 1872, zabranjeno biti pijan u pabu - iako Remitly, koji je naručio studiju, ističe da je „ovaj zakon toliko zastareo da se retko primenjuje“. U Škotskoj možete biti kažnjeni sa dva piva ako nosite donji veš ispod kilta, a Meksikanci se mršte ako noću jedete lubenicu.

A šta je s našim krajevima?

- Ne predlažite da podelite račun - savetuju za Srbiju.

Za BiH kažu da "ako ostavite punu čašu domaćin će pitati šta nije u redu". U Crnoj Gori "očekujte da će ribu u restoranu seći pred vama", a u Hrvatskoj se "smatra nepristojnim ako provedete samo pola sata s nekim na kafi".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati