Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

16. 08. 2024. 09:00 2

Gugl ostavio sve bez omiljenog alata

Gugl je nedavno povukao potez koji će ostaviti više od 30 miliona korisnika Gugl Hroma bez omiljenog alata za blokiranje reklama, poznatijeg kao "uBlock Origin". Ova promena je deo Guglove kampanje protiv ekstenzija za blokiranje reklama na njihovim servisima.

Prema izveštaju sa "PC World", Gugle je izvršio značajne promene u podršci za ekstenzije na Hromu, prelaskom sa Manifest V2 okvira na novi Manifest V3. Ova tranzicija na Manifest V3 okvir znači da ekstenzije poput uBlock Origin-a više neće moći da koriste eksterno hostovan kod, što direktno utiče na način rada ovih ekstenzija.

Gugl je ovu odluku pravdao potrebom za većom sigurnošću, tvrdeći da eksterno hostovan kod predstavlja potencijalni sigurnosni rizik, jer omogućava izvršavanje neproverenog koda unutar ekstenzija. Nova politika dozvoljava izvršavanje JavaScript-a samo kao deo paketa ekstenzije.

Ovo će direktno pogoditi korisnike uBlock Origin-a, kojih je preko 30 miliona. Ova ekstenzija će uskoro biti automatski onemogućena kroz ažuriranje Chrome-a, a Google će omogućiti korisnicima da je privremeno ponovo aktiviraju kroz podešavanja, ali samo na ograničen period.

Nakon toga, korisnici će biti primorani da pređu na drugi pregledač ili da potraže alternativni blokator reklama.

Uteha za korisnike stiže u vidu nove verzije - uBlock Origin Lite. Iako nova verzija donosi slične funkcionalnosti kao original, ona ne podržava dinamičke filtere za blokiranje injekcija skripti, što ograničava njene mogućnosti u skladu sa zahtevima Manifest V3 okvira.

Razvojni tim uBlock Origin-a, predvođen Rejmondom Hilom, naglasio je da uBlock Origin Lite nije automatska zamena za originalnu verziju. Korisnici će morati sami da odluče da li nova verzija zadovoljava njihove potrebe za blokiranjem sadržaja.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati