Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

16. 07. 2024. 16:00 0

Šta da radite ako vam ukradu pasoš i novac dok ste na letovanju

Ako vam neko ukrade putne isprave na letovanju, putni list za povratak u zemlju brže se može izvaditi ako kod sebe imate kopiju pasoša i dve fotografije.

Pre polaska na letovanje, građani na sajtu Ministarstva spoljnih poslova mogu da se informišu kakva je zdravstvena i bezbednosna situacija u zemlji u koju putuju, mogu li tamo da koriste naše platne kartice i koje, šta im je potrebno od dokumenata ako vode kućnog ljubimca. Direktno na sajtu ambasada i konzulata trebalo bi da su istaknuti i telefoni za hitne situacije koje građani mogu da pozovu ako zapadnu u problem u inostarnstvu, a postoje i dežurni telefoni Ministarstva spoljnih poslova. Građani se javljaju zbog saobraćajnih nezgoda, zdravstvenih problema, hapšenja, kada se nađu u letovalištu pogođenom poplavama ili požarima, a najčešće traže pomoć kada su im ukradeni dokumenta i novac.

Milan Vukosavljević izjavio je za RTS da uvek preporučuju da se pasoš ne nosi na plažu, te da treba da napravimo kopiju koju nosimo sa sobom ili da imamo sliku pasoša i lične karte u telefonu.

- Prva stvar koju treba da uradite je da se obratite lokalnoj policiji, kako biste dobili policijski zapisnik o gubitku dokumenta, a zatim da se obratite našem diplomatsko-konzularnom predstavništvu, ambasadi ili konzulatu koji je najbliži - kaže Vukosavljević.Prema njegovim rečima, putni list se dobija odmah ako imate policijski zapisnik, dve fotografije formata za pasoš i dokument za identifikaciju, poput lične karte ili njene kopije ili pasoša.

- Ako je sve izgubljeno ili ukradeno, uvek se može proveriti identitet preko MUP-a - naveo je Vukosavljević.

Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta, pak, savetuje građane koji putuju preko turističkih agencija i smešteni su u apartmanima, gde najčešće i dolazi do krađe dokumenata i ostalih vrednosti, da treba da doplate za sefove.- U depozit boksove, odnosno sefove mogu da ostave pasoš, ključeve automobila i ostatak novca koji im ne treba svaki dan - poručuje Seničić.

S druge strane, kako je naveo, kada dođe do tako neprijatne situacije, putnici imaju svu podršku predstavnika turističke agencije koji je, po pravilu, od momenta kada dođe na tu destinaciju, u kontaktu sa diplomatsko-konzularnim predstavništvom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati