Slobodno vreme

Direktno.rs

02. 06. 2024. 08:58 4

Ostavili ste punjač u utičnici, a ne punite telefon? Ovoliko će to da vas košta

Mnogi od nas ostavljaju punjač u utičnici nakon punjenja. Međutim, da li je to dobro? Stručnjaci su otkrili tajnu.

Stručnjaci navode kako ne bi trebalo ostavljati punjač u tičnici iz više razloga. Savetuju kako je bolje izvaditi punjač iz utičnice ako ga više ne koristite. Nekoliko je razloga zašto je to bolje uraditi.

Punjači za punjenje telefona u utičnici troše električnu energiju. Naravno, uređaj za punjenje troši najviše energije kada je mobilni spojen na njega. Ali, čak i ako je punjač bez mobilnog samo uključen u struju, trošite struju. U punjačima postoji transformator koji transformiše napon do potrebne jačine. Za pametne telefone to je oko pet volti.

20 evra godišnje plaćamo za punjač u utičnici

Transformator radi čak i kada nijedan uređaj nije priključen. Punjač za mobilni koji je uvek priključen uzrokuje troškove električne energije koji se mogu izbeći. Na samo punjenje mobilnog, po nekim proračunima, prosečno se potroši električne energije za oko 20 evra tokom godine. To ne zvuči puno, ali kada je više punjača stalno priključeno po kući, troškovi rastu.

Posebno je opasno ako je punjač neispravan. On se može pregrejati i time raste opasnost od požara. Posebno bi trebalo da budete oprezni s jeftinim proizvodima. Što je uređaj duže spojen, to je veći rizik da se nešto dogodi i ošteti. Neispravni punjači u prošlosti su uzrokovali niz požara u privatnim domaćinstvima. U većini slučajeva radi se o manjim požarima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sličnosti i razlike

Zoran Živković [05.07.2024.]




Video dana

Da ne pokvasi šapice

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati